си даде 48 часа, за да подпише указа за освобождаването

...
си даде 48 часа, за да подпише указа за освобождаването
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Много е вероятно този състав на ВСС да направи предложение до президента за нов главен прокурор

си даде 48 часа, с цел да подпише указа за освобождението на. Това време беше доста малко, тъй като тези, които желаеха отстраняването на Гешев не се бяха подготвили за това, което следва. Това заяви преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова в предаването " Денят онлайн " по Българска национална телевизия. 

Тя посочи, че всеки декрет може да бъде оспорван за несъгласие с Конституцията. И добави, че за това са нужни 1/5 от народните представители, или гилдия на Върховен касационен съд или Върховен административен съд. 

Много е вероятно този състав на Висш съдебен съвет да направи предложие до президента за нов основен прокурор. Това ще бъде следващият орган, който е вакантна служба. Органите към този момент стават 20, акцентира доцент Киселова. 

Пленум на Висш съдебен съвет или Прокурорската гилдия е належащо да избере и. д. основен прокурор. Тази празнина в закона даде опция на Прокурорската гилдия да възложи на Борислав Сарафов  Борислав Сарафов Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София.   През 1987 година приключва 27 ЕСПУ „ Акад. да извършва функционалностите на основен прокурор. Самата процедура се разви относително бързо. Представители на политически партии, изключително ПП-ДБ, даваха период до през днешния ден на президента да издаде декрет. Той ги изненада. Беше напълно предстоящо, че ще има прегрупиране – да се откри този, който да встъпи в служба. Тук идва въпросът дали Сарафов ще изтегли настояванията за имунитетите на депутатите, уточни още доцент Киселова. 

Част от накзателните производства са разследвани от следователи, чиито шеф е господин Сарафов. Разбира се не на всички каузи. В периода на комисията Сарафов може да добави данни, които да стимулират народните представители да вземат решение. Може да предложи на Н да удължи периода на тази комисия, добави още преподавателят по конституционно право.

По думите ѝ днешното решение на Водоснабдителна система може да бъде оспорено. “Председателстващият Висш съдебен съвет (министър Атанас Славов) може да оспори решението в 14-дневен период ”, сподели още тя. 

Доц. Киселова прикани народните представители да одобряват ветото на президента и да се организира нов законодателен развой. Припомняме, че държавният глава върна за ново разискване в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 година. Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР