Швейцарците ще гласуват на референдум на 17 май дали да

...
Швейцарците ще гласуват на референдум на 17 май дали да
Коментари Харесай

Швейцария гласува на референдум за умерена имиграция

Швейцарците ще гласоподават на референдум на 17 май дали да се разтрогне подписаното с Европейски Съюз съглашение за свободно придвижване на хора по искане на популистката десница и срещу желанието на държавното управление, съобщи Франс прес.
Швейцария се ръководи посредством система на полупряка народна власт, която разрешава на жителите да прокарват текстове посредством така наречен национални начинания (консултации с обществеността), които се гласоподават на референдуми. Одобрените оферти по-късно получават законова мощ и се вписват в конституцията, напомня Българска телеграфна агенция.
Швейцарското държавно управление насрочи за 17 май гласуването на националната самодейност " За умерена имиграция ", в която се желае " Швейцария да дефинира самостоятелно имигрирането на чужденци ". Ако този текст бъде признат, това би довело до преустановяване на подписаното сред Швейцария и Европейски Съюз съглашение за свободно напредване на хора.
През 1992 година швейцарците отхвърлиха предложение за присъединение на страната им към Европейското икономическо пространство. Впоследствие Берн и Брюксел подписаха редица двустранни съглашения. Отношенията им обаче се обтегнаха след референдум през 2014 година, на който швейцарците поддържаха въвеждането на годишни квоти за мигранти.
Швейцарските управляващи смекчиха текста при приемането на текста за използването му в Народното събрание през 2016 година В него се дава преимущество на швейцарските жители при наемането на работа и се вкарват спомагателни формалности за работещите в Швейцария компании, които желаят да доведат в страната чиновници от други европейски страни.
Инициативата, по която швейцарците ще гласоподават на референдума на 17 май, към този момент изисква от държавното управление то да направи всичко допустимо, по пътя на договарянията, до една година да се анулира подписаното през 1999 година с Брюксел съглашение за свободното придвижване на хора, а при положение на неуспех на договарянията Швейцария да денонсира това съглашение едностранно.
Инициативата е стартирана от представители на първата политическа мощ в страната Демократичен съюз на центъра (известна и като Швейцарска национална партия), чиито афиши с ксенофобски внушения постоянно провокират разногласия, както и от лобистката организация Действие за самостоятелна и неутрална Швейцария.
Правителството изрази противоречие с тази самодейност, която съгласно него заплашва трудовата претовареност в Швейцария. То също така посочи, че поради така наречен " гилотинираща уговорка " за едностранно денонсиране на съглашението за свободно придвижване на хора може да бъдат прекъснати и други двустранни съглашения с Европейски Съюз и да се слагат под въпрос и други подписани с Брюксел контракти като Шенгенския и Дъблинския, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР