Швейцарският Федерален съвет одобри днес участието на страната в европейската

...
Швейцарският Федерален съвет одобри днес участието на страната в европейската
Коментари Харесай

Федералният съвет на Швейцария одобри участието на страната в Небесния щит на Европа

Швейцарският Федерален съвет утвърди през днешния ден присъединяване на страната в европейската самодейност „ Небесен щит “, целяща да построи интегрирана система за противовъздушна и противоракетна защита (ПВО и ПРО) на континента, заяви Ройтерс.

 

През 2022 година Германия даде начало на европейската самодейност „ Небесен щит “, с цел да ускори Противовъздушна отбрана на Европа. Въпросът закупи първостепенна значимост след съветската инвазия в Украйна.

 

През юли предходната година Швейцария подписа декларация за желание да се причисли към самодейността, която цели да понижи разноските за страните посредством съгласуваност на придобиването на системи за Противовъздушна отбрана и ПРО като да вземем за пример комплексите „ Пейтриът “. Тя цели и съгласуване в образованието, поддържката и логистиката.

 

„ Дори след подписването на декларацията за участие, Швейцария остава свободна да взема решение до каква степен и в каква степен възнамерява да взе участие в „ Небесен щит “ и какви системи „ земя-въздух “ възнамерява да придобие “, заяви Федералният съвет в публично заявление.

 

От началото на съветската инвазия в Украйна европейските съседи на неутрална Швейцария ускоряват натиска си към нея да поддържа Киев военно, разрешавайки реекспорт на създаденото на нейна територия съоръжение.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР