Швейцарските власти предупредиха, че нямат намерение да екстрадират Ана Габриел,

...
Швейцарските власти предупредиха, че нямат намерение да екстрадират Ана Габриел,
Коментари Харесай

Швейцария отхвърли екстрадицията на каталунски политик, без Испания да я е поискала

Швейцарските управляващи предизвестиха, че нямат желание да екстрадират Ана Габриел, някогашен каталунски народен представител, даже това да бъде поискано от тях, предадоха " Ел паис " и " Ла вангуардия ".

Изявлението пристигна минути преди съд в Мадрид да издаде национална заповед за ареста на Габриел, избягала в Швейцария и оповестила, че няма да се върне, защото се опасява, че ще бъде преследвана поради политическата си активност. Според федералното държавно управление в Берн непознати жители могат да се екстрадират по политически аргументи единствено в случай че при дейностите им се е стигнало до принуждение от вида на геноцид, закононарушение против човечеството и военни закононарушения. При други случаи няма планувани ограничения в националното законодателство.

Габриел през днешния ден трябваше да се появи във Върховния съд като част от следствието за протест и подстрекаване към безредици, обвързвано с опита за обособяване на Каталуня от Испания. Вчера обаче тя уведоми съда, че няма да участва, а в изявление за швейцарско издание означи и че счита да остане в страната. Очаква се тя да изиска политическо леговище.

Заповедта за ареста ѝ, издадена от арбитър Пабло Ярена (който дава отговор за делото на Пучдемон и другите поддръжници на независимостта на Каталуня), обаче е само национална - важи за територията на Испания като сега настоящата за някогашния министър председател Карлес Пучдемон. Така Ярена подцени настояването на основния прокурор да бъде отправено искане за екстрадиция.

Случаят на Габриел е вторият след този на Пучдемон и няколко някогашни министри, които отпътуваха за Брюксел няколко дни откакто Народното събрание на Каталуня разгласи самостоятелност от Испания, а Мадрид отговори, като краткотрайно ограничи автономията на региона.

" Ел паис " отбелязва, че решението на Габриел, за разлика от това на Пучдемон, трансформира наказателния развой против поддръжниците на независимостта в политически. Тъй като Швейцария не е член на Европейски Съюз, би се наложило вместо европейска заповед за арест за някогашния народен представител от CUP да бъде поискана екстрадиция, а това би наложило интервенция и на държавните управления на двете страни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (223)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР