Швейцарските избиратели одобриха въвеждането на глобален минимален данък за компаниите

...
Швейцарските избиратели одобриха въвеждането на глобален минимален данък за компаниите
Коментари Харесай

Идвай ли край на данъчния рай: Швейцария вдига ставката за бизнеса на 15%

Швейцарските гласоподаватели утвърдиха въвеждането на световен най-малък налог за фирмите и Закон за климата, който цели да понижи потреблението на изкопаеми горива и да реализира нулеви излъчвания до 2050 година, заяви публичната телевизия SRF, представена от Reuters.

Резултатите демонстрираха, че съвсем 80% от гласувалите на националния референдум на 18 юни са подкрепили повишението на налога върху бизнеса в страната до световната минимална ставка от 15% от настоящия междинен най-малко от 11%, което е извънредно мощно утвърждение.

" Това подсигурява, че Швейцария няма да изгуби никакви данъчни доходи в интерес на непознати страни ", съобщи министърът на финансите Карин Келер-Зуттер. " Това ще сътвори и правна сигурност и постоянна рамка. "

През 2021 година Швейцария се причисли към съвсем 140 страни, които подписаха съглашение на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за установяване на минимална данъчна ставка за огромните компании - ход, целящ да ограничи практиката за прекачване на облаги към страни с ниски налози.

Дори и с нарастването, Швейцария ще продължи да има едно от най-ниските равнища на корпоративен налог в света, а предлагането, което се прави оценка на 2,5 милиарда швейцарски франка (2,80 милиарда долара) годишно като спомагателен доход, беше подкрепено от бизнес групи, множеството политически партии и обществеността.

В Швейцария се намират офисите и централите на към 2000 задгранични компании, измежду които Гугъл, както и на 200 швейцарски мултинационални компании, като Nestle.



Въпреки че всички ще бъдат наранени, бизнес групите приветстваха по-голямата сигурност, която новият налог ще донесе, даже в случай че Швейцария загуби част от очарованието си на ниско данъчно облагане.

" Нито една друга страна няма да има по-ниски налози. Искаме спомагателните данъчни доходи да останат в страната и да бъдат употребявани за възстановяване на нейната прелест за бизнеса ", съобщи Кристиан Фрей от лобистката група Economiesuisse, представен от Reuters.

Законът за климата също беше утвърден и получи поддръжката на 59% от гласувалите.

През 2021 година той беше отритнат като прекомерно безценен, провокира още повече диспути, като през последните седмици акциите против него набират мощ.

Поддръжниците споделят, че законът е минимумът, който богатата страна би трябвало да направи, с цел да потвърди уговорката си в битката с изменението на климата, до момента в който съперниците от дясната Народна партия настояват, че той ще заплаши енергийната сигурност.

На референдума в неделя гласоподавателите също по този начин утвърдиха удължаването на периода на деяние на някои разпореждания на изключителния закон COVID-19, което се изисква от швейцарската система на директна народна власт, при която законодателството се подлага на публично гласоподаване.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР