Швеция – страната на АББА, Икеа (Ikea) и Волво (Volvo),

...
Швеция – страната на АББА, Икеа (Ikea) и Волво (Volvo),
Коментари Харесай

Швеция - новата световна сцена на видеоигрите

Швеция – страната на АББА, Икеа (Ikea) и Волво (Volvo), е също и страна на видеоигрите. Те станаха водещ шведски артикул за експорт с помощта на поредицата международни триумфи на Кенди Краш (Candy Crush), Майнкрафт (Minecraft), а през последните седмици изненадващо и на Валхайм (Valheim), осведоми Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Ако американските и японските компании господстват на международната сцена на видеоигрите, то скандинавската страна, която има едвам над 10 милиона поданици, може да се похвали с впечатляваща промишленост.

В годишния доклад на издателите на видеоигри се показва, че оборотът им през 2019-а е бил над 2,3 милиарда евро, което е 20 пъти повече, в сравнение с десетилетие по-рано.

Броят на фирмите за видеоигри в Швеция се е удвоил от 2014 година, с цел да доближи 435 през 2019 година и в тях работят над 9000 чиновници. Тази наклонност бе подсилена от Ковид-19.

Сред най-големите шведски имена в сектора са Кинг (King), основателят на доста известната игра за мобилни телефони Кенди Краш; Моджан (Mojang), който създаде Майнкрафт; както и издателят Ембрейсър груп (Embracer Group).

През февруари пазарният дял на Ембрейсър груп надвиши каузи на френската Юбисофт (Ubisoft) след придобиването на разработчика на видеоигри Гиърбокс (Gearbox) и по този начин тя стана най-голямата компания за видеоигри в Европа.

Както и при други шведски триумфи в цифровите технологии - стрийминг колоса Спотифай (Spotify), компанията за финансови приложения Кларна (Klarna), редица анализатори акцентират "реформата на домашния компютър ". Именно с нея те изясняват положителната позиция на Швеция в цифровите технологии.

През 1997 година шведксият парламент одобри тази промяна, съпроводена с данъчни прерогативи, която разреши на доста шведи да си вземат чартърен компютър посредством работодателя си.

За представителя на локалната промишленост за видеоигри Пер Стромбак обаче същинските корени на настоящия триумф идват от стаите на момчетата на 80-те години. Точно това потомство се научи да основава първите видеоигри. Той акцентира пред Агенция Франс Прес, че по-голямата част от шведските студиа са дело на хора, родени през 70-те години на предишния век.

Друг основен миг е преориентацията на студиата през 2000 година. Дотогава те бяха насочени към просветителни игри за вътрешния пазар, само че се роди ново потомство, ориентирано към интернационалния пазар.

Много шведски студиа за видеоигри като Масив ентъртейнмънт (Massive Entertainment) или Ембарк (Embark) разполагат с бюджети за милиони долари, които са сравними с бюджетите на холивудските филми.

Изненадващ триумф обаче реализираха и дребни екипи или самостоятелни студиа. Например Маркус Персон сътвори самичък истинската версия на Майнкрафт. Превърнала се в интернационален феномен, играта бе продадена дружно с компанията Моджан на Майкрософт за 2,5 милиарда $. Разработчикът Айрън Гейт (Iron Gate) имаше екип единствено от пет души, когато при започване на февруари пусна на пазара играта Валхайм, която се основава на скандинавската митология и от този момент е сваляна над 5 милиона пъти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР