Швеция ще затвори най-стария си ядрен реактор за производство на

...
Швеция ще затвори най-стария си ядрен реактор за производство на
Коментари Харесай

Швеция затваря четвърти ядрен реактор в последните 5 години

Швеция ще затвори най-стария си нуклеарен реактор за произвеждане на електрическа енергия Рингалс-1 в края на 2020 година, съобщи Блумбърг. Реакторът Рингалс-1 се употребява от 1976 година Той ще е бъде 4-тият реактор в Швеция, който се стопира единствено в последните 5 години. Така да вземем за пример Рингалс-2 беше затворен през 2019 година Тенденцията беше предизвикана от случая в японския град Фукушима през 2011 година, който предизвика шведското държавно управление да изготви дълготрайна стратегия за поетапно премахване на най-старите нуклеарни реактори.

Рингалс-1 е един от 3-те опериращи сега реактори на АЕЦ Рингалс, която създава 15% от потреблението на електрическа енергия в страната. Това води до опасения, че следва внезапен скок в цената на тока в северната страна.

Тази година в северните региони на Швеция цената на тока беше най-ниската за последните две десетилетия, до момента в който на юг тя се увеличи с близо 60%.

В първите 10 месеца на 2020 година потребителите са платили със 1.5 милиарда крони (177 млн. долара) повече по отношение на същия интервал на 2019 година Договорите за отсрочена доставка за следващата година са два пъти по-скъпи на юг, в сравнение с север.

Операторът на електропреносната мрежа Svenska Kraftnat възнамерява вложения на стойност 75 милиарда крони (над 9 милиарда долара), с които да бъде повишен потенциалът за трансфер на сила от север на юг, защото точно в северните райони са ситуирани по-голямата част от гигантските вятърни паркове, на които страната разчита за " зеленото " си енергийно бъдеще.

" Затварянето на Рингалс-1 ще окаже двоен резултат върху шведската енергетика. От една страна, то понижава производството на ток в южните райони, а от друга, принуждава енергийния оператор да понижи напрежението, идващо от север, с цел да резервира стабилността на мрежата ", изяснява анализаторът на консултантската компания Sweco Energy Кристиян Холц.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР