Швеция планира да се обяви за държава без ядрени оръжия

...
Швеция планира да се обяви за държава без ядрени оръжия
Коментари Харесай

Швеция ще се обяви за държава без ядрени оръжия след встъпването си в НАТО

Швеция възнамерява да се разгласи за страна без нуклеарни оръжия след встъпването си в НАТО, сподели през днешния ден външният министър Тобиас Билстрьом пред шведската осведомителна организация ТТ, съобщи Ройтерс.

По-рано този месец главнокомандващият на шведските въоръжени сили предложи на държавното управление да не слага никакви " червени линии " в заключителните си договаряния с алианса като възбрана за разполагането на непрекъснати натовски бази или нуклеарни оръжия на територията на кралството.

Но през днешния ден Билстрьом съобщи, че Швеция ще се причисли към Дания и Норвегия в едностранното обявление, че няма да разполага на нуклеарни оръжия на своя земя. Министърът акцентира, че това " към момента е дълготрайна позиция на Умерената съдружна партия ", чийто член е. Той разясни, че неговата партия не е възнамерявала " да трансформира изискванията в заявката, импортирано от предходното държавно управление ".

Коалиция, ръководена от Умерената съдружна партия, победи на парламентарните избори в Швеция и постави завършек на осемгодишното ръководство на социалдемократите. По-рано тази година Швеция и Финландия внесоха кандидатурите си за участие в НАТО - решения, стимулирани от експанзията на Русия в Украйна. Досега 28 от 30-те страни членки на алианса са утвърдили заявките на двете скандинавски страни за участие в алианса, напомни Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР