Със затоплянето на света Швеция вижда възможност да развие своята млада винена индустрия

...
Швеция не е мястото, което познавачите биха определили като първокласна
Коментари Харесай

Швеция не е мястото, което познавачите биха определили като първокласна винена страна и нейните търговски лозя са все още малки в сравнение с Франция, Италия или Испания

От ДАВИД КЕЙТЪН Associated Press, 19 август 2023 г., 23:07 ч. Франция, Италия или Испания. Но с изменението на климата, което води до по-топли и по-дълги сезони на отглеждане и новите сортове грозде, адаптирани към този пейзаж, букетът от шведски вина отлежава добре.

Поради сушата, нарастващите горещини и други екстремни метеорологични явления принуждават традиционните лозарски региони да преоценят методите си, шведското винопроизводство се пренасочва от предимно дребни аматьори към индустрия с нарастваща амбиция.

Kullabergs Vingård се простира на 14 хектара (около 34 акра) и повечето от лозята са засадени преди по-малко от десетилетие. До 2022 г. винарната е достигнала годишно производство от над 30 000 бутилки - предимно бели, които могат да бъдат намерени в ресторанти от висок клас от Европа през Япония до Хонконг и които са спечелили множество международни награди.

„Там, където лозята в по-традиционните страни страдат, ние набираме скорост“, каза Феликс Орберг, 34-годишен енолог и винопроизводител, който се завърна в Швеция през 2017 г., за да ръководи Kullabergs Vingård след работа в лозя по целия свят.

Лозите могат да понасят топлина и суша, а отглеждането без напояване традиционно се практикува в части на Европа. Но последното десетилетие видя най-горещите години на планетата в историята и се очаква още затопляне. Това може да се отрази на виното, където дори незначителните промени във времето могат да променят съдържанието на захар, киселина и танин в гроздето.

Промяната на климата може да направи районите, които някога са били идеални за определено грозде, по-предизвикателни. Екстремните горещини узряват гроздето по-бързо, което води или до по-ранни реколти, което може да влоши качеството, или до по-силни, по-малко балансирани вина, ако се оставят да зреят твърде дълго.

През последните години, лозята се засаждат все по-на север, като търговските лозя се появяват в Норвегия и Дания и други, включително в американския запад, разширявайки се в по-хладни зони. Обединеното кралство, известно със своите ейлове и горчиви бири, очаква площите с лозя да се удвоят през следващите 10 години, подхранвани от търсенето на неговите пенливи вина.

„Това е новата граница на винопроизводството и гроздето расте най-добре на най-готината си граница“, каза Орберг, докато минаваше през новопостроената винарна на Kullabergs Vingård, подходяща за Instagram скъпоценен камък, достоен за дизайнерски списания, създаден с мисъл за устойчивостта и капацитет три пъти по-голям от настоящия обем.

Температурите в южна Швеция са се повишили с около 2 градуса по Целзий през последните 30 години в сравнение с 30-те години преди това, според данни на Шведския метеорологичен и хидрологичен институт. А вегетационният период се е удължил с около 20 дни.

Широко разпространеното приемане на нови сортове устойчиви на болести грозде също се приписва на растежа на шведското вино. Повечето лозя са засадили грозде, наречено Solaris, разработено в Германия през 1975 г., което е адаптирано към по-хладния климат и по-устойчиво на болести. Това позволява на повечето лозя да избягват използването на пестициди.

„Соларис е като националния сорт грозде тук в Швеция“, каза Ема Берто, млад френски енолог и винопроизводител в Thora Vingård на полуостров Bjäre, на около 20 километра северно от Kullabergs Vingård.

Тя и нейният партньор, Romain Chichery, се преместват в Швеция малко след като завършват обучението си по лозарство във Франция, привлечени от шанса да управляват лозе и винарна толкова рано в кариерата си. Те възнамеряват да съчетаят традиционното винопроизводство с актуализирани екологични практики като избягване на пестициди и използване на екстензивни покривни култури за подобряване на качеството на почвата и насърчаване на полезните насекоми и биоразнообразието.

Те казват, че се сблъскват с по-малко екстремни климатични инциденти в Швеция, отколкото във Франция, където затоплящите зими могат да накарат лозята да произведат ранни пъпки, уязвими на замръзване, а силните градушки могат да унищожат една година работа за минути. И Чичери каза, че имат по-голяма свобода да експериментират в Швеция, отколкото в страни, пропити с традиции и регулации, като Франция.

Но работата в по-хладни и влажни условия означаваше да се научат нови методи. Докато лозята в горещ климат биха защитили гроздето си с повече листа, тук е точно обратното. Листата се берат от дъното на растението, за да може повече слънчева светлина да достигне до гроздето и да се намали влажността.

Привличането на обучени професионалисти по вино също е пречка, заедно с трудностите при получаване бъчви за вино и друго оборудване за увеличаване.

Собствениците на Thora Vingård Йохан и Хедър Оберг казаха, че шведските университети предлагат малко винопроизводство или лозарство, нещо, което се надяват скоро да се промени.

Засега много от талантите идват от чужбина — като Ибан Тел Сабате, който идва от лозарския регион Приорат в Испания и е прекарал десетилетия в индустрията .

Той беше чел за винарската индустрия в Швеция, но каза, че повечето хора, с които е разговарял у дома, не знаят за това. Той работи през сезона в Kullabergs Vingård заедно с колеги от Франция и Австрия.

„Италия, Гърция, Испания, всички тези страни ще се сблъскат с проблеми. Няма достатъчно вода, а зимите са твърде топли“, каза Сабате.

„С глобалното затопляне Швеция е в добра позиция и освен това е добро вино.“

Маартен ван Алст, генерален директор на Кралския холандски метеорологичен институт и професор по устойчивост на климата и бедствия в университета на Твенте, видя оптимизма за растеж на шведското вино като индикатор за това колко бързо се променя климатът в света. опипвания за това“, каза той и нарече положително, че „промените на климата са отчасти нещо, към което можем да се адаптираме.“

Но ван Алст отбеляза дните на проливни дъждове които удариха Скандинавия в началото на август, като затрупаха язовири, унищожиха пътища, принудиха хиляди да се евакуират и нанесоха щети за повече от $150 милиона. Причинените от човека промени в климата правят такива екстремни и разрушителни метеорологични явления все по-чести.

И Кулабергс Вингорд, и Тора преминаха през тази буря без големи щети, свободни да насочат вниманието си към това, което правят бизнесите - да се опитат да растат.

Едно значително предизвикателство за младата винена индустрия на Швеция е да донесе продукта на потребителите по целия свят. За разлика от Франция и други традиционни лозарски страни, държавна подкрепа не съществува. Винарните са строго регулирани и не могат да продават директно на потребителите поради държавния монопол на Швеция върху продажбата на алкохол.

„Правителството все още не вижда възможностите на винарската индустрия“, каза Микаел Мьолстад, винен журналист и критик. „Политиците не се интересуват, защото все още виждат алкохола като социален проблем.“

Винопроизводителите се надяват, че това ще се промени с разширяването на лозята. Въпреки че засадената площ с лози расте бързо, тя е само около 150 хектара, малко в сравнение с почти милион хектара в Испания и повече от 800 000 хектара във Франция.

„The броят на бутилките, произвеждани всяка година, е много малък“, каза Хенрик Едвал, който управлява онлайн магазин за износ на шведско вино в чужбина. Продажбите му нарастват с 10% годишно, като потребителите са любопитни да опитат нещо ново, но се сблъскват с дълги и понякога безплодни времена на чакане.

Göran Amnegård засади първите си лози над 20 преди години, експериментална афера, за която малцина вярваха, че ще успее, но неговият Blaxsta продължи да произвежда предимно редки ледени вина, които спечелиха най-високи международни награди.

Amnegård каза, че се чувства оправдан от растеж на шведските вина и очаква „много повече винарни“ с промяната на климата.

„Виждам как тук растат неща, които бяха немислими преди 30 или 40 години,“ — каза Амнегорд, докато гледаше малкото си лозе, сгушено сред ледникови езера и гъсти гори.

„Виждаме овощни дървета като праскови и кайсии. Получавам красиви праскови през август.“

___

Associated Press за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР