Швеция и Финландия може да се присъединят към НАТО още

...
Швеция и Финландия може да се присъединят към НАТО още
Коментари Харесай

Швеция и Финландия ще станат членове на НАТО най-вероятно още това лято

Швеция и Финландия може да се причислят към НАТО още през лятото. Това заяви изданието The Times, базирайки се на свои източници.

Очаква се Финландия да подаде молба за присъединение към Северноатлантическия алианс през юни, следвана от Швеция, отбелязва вестникът.

Шведските и финландските управляващи работят дружно за реализиране на консенсус в страните си по въпроса за участието в НАТО, само че всяка страна ще вземе окончателното решение сама.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че възможното присъединение на Швеция и Финландия към НАТО е било една от най-обсъжданите тематики по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 6 и 7 април.

Финландия може да вземе решение за кандидатстване за участие в НАТО през май, заяви вестник Iltalehti на 7 април. Той уточни, че на 14 април финландският кабинет ще разгласява допълнение към отчета си за външната политика и сигурността. Финландските парламентарни комисии ще стартират да го разискват след великденската почивка. Вестникът акцентира, че в текста на допълнението няма да бъде категорично декларирана позицията на финландското държавно управление по отношение на участието в НАТО.

Източниците на вестника допускат, че Министерският съвет ще вземе решение за НАТО през първите две седмици на май. След това информацията ще бъде предадена на НАТО в Брюксел.

Финландският външен министър Пека Хаависто съобщи пред кореспонденти на 7 април, че в случай че Финландия кандидатства, процесът на приемане в НАТО може да отнеме от няколко месеца до една година.

Управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия в този момент разисква вътрешно опцията за участие на страната в НАТО.

Министър-председателят Магдалена Андершон съобщи, че към този момент не изключва опцията страната ѝ да преразгледа политиката си на необвързване и да се причисли към алианса.

Преди това тя нееднократно е заявявала, че свободата от военни съюзи служи добре на Швеция, само че в този момент сподели, че " когато се прекроява картата на политиката за сигурност, би трябвало да създадем нов разбор и да вземаме решения въз основа на това”.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР