Швеция е обект на дезинформационна кампания на подкрепяни от Русия

...
Швеция е обект на дезинформационна кампания на подкрепяни от Русия
Коментари Харесай

Стокхолм: Швеция е обект на дезинформационна кампания на подкрепяни от Русия актьори

Швеция е обект на дезинформационна акция на " подкрепяни от Русия артисти ", която цели да повреди имиджа на кандидатстващата за НАТО страна с намеците, че тя поддържа скорошните изгаряния на екземпляри на Корана. Това съобщи шведският министър за гражданската защита Карл-Оскар Болин, представен от

Кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, постъпила след нашествието на Русия в Украйна, сложи страната във фокуса на интернационалното внимание, до момента в който в това време поредност от демонстрации, на които бяха изгаряни копия на свещената книга на исляма, разгневиха целия мюсюлмански свят, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

" Швеция е обект на акция за дезинформация, подкрепяна от други страни, за да се навреди на ползите на Швеция и на шведските жители ", съобщи Болин на конференция.

" Виждаме по какъв начин подкрепяни от Русия артисти ускоряват разпространяването на погрешни изказвания, като да вземем за пример че шведската страна стои зад оскверняването на свети трудове ", сподели той.

" Това, естествено, е изцяло погрешно ", добави Болин и уточни, че такива лица, настоящи от името на страна, са се пробвали да " основат разделяне и да отслабят интернационалните позиции на Швеция ".

Засега няма коментар на репликите на министъра от страна на съветското посолство в Стокхолм, отбелязва Ройтерс.

Премиерът на Швеция Улф Кристершон също разяснява тематиката в обява в обществена мрежа, като сподели, че желае да изглади едно набрало известност неразбирателство.

" Държавата Швеция не издава позволения да се изгарят копия на Корана. Все отново полицията издава позволения за обществени събирания - право, което е залегнало в шведската конституция ", написа Кристершон във фейсбук.

Той добави, че в Швеция няма процедура да се изгарят книги единствено тъй като законът го разрешава.

" Държавата ни подсигурява независимост на изложение, само че в това време не застава зад никакви политически послания ", написа още министър-председателят.

Говорителят на шведската Агенция за психическа защита (създадена за отбрана на страната от дезинформация - бел. ред.) - Микаел Йостлунд, съобщи, че Русия употребява изгарянията на Корана като опция да разпространява своя дневен ред в медиите.

" Очевидният блян на Русия е да усложни нашето приемане в НАТО ", споделя Йостлунд.

Екземпляри на Корана бяха изгорени на няколко демонстрации в Швеция и Дания това лято, предизвиквайки вълна от яд и отвращение измежду мюсюлманите и подтиквайки протестиращи да щурмуват и да нанесат вреди на шведското посолство в Багдад. 

Швеция и Дания обявиха, че съжаляват за изгарянето на екземпляри на Корана, само че не могат да го предотвратят, защото законите пазят свободата на словото.

Турция, която упражнява несъгласие за участието на Швеция в НАТО, осъди митингите и прикани Стокхолм да предприеме дейности против осквернителите.

По-рано през днешния ден шведската Служба за сигурност предизвести, че обстановката със сигурността в страната се е утежнила вследствие на скорошните разногласия за свободата на словото.

" Имиджът на Швеция беше изменен. Преди визията за нас беше за една толерантна страна, а в този момент е за антиислямска страна. Така ни виждат най-много в мюсюлманската част на света ", сподели пред шведската телевизия Сусана Трехорнинг, почитан чиновник в Службата за сигурност (СЕПО).

Въпреки това равнището на опасността за сигурността не се е трансформирало и към този момент остава на равнище 3 от пестепенната канара, което значи " нараснал риск ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР