Шведското правителство обяви в четвъртък нов пакет от военна помощ

...
Шведското правителство обяви в четвъртък нов пакет от военна помощ
Коментари Харесай

Швеция изпраща на Украйна бойни машини за пехотата и артилерийски системи Archer

Шведското държавно управление разгласи в четвъртък нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини CV90 за украинската пехота, и сподели, че е наредило на отбранителните си сили да приготвят доставката и на артилерийската система Archer, съобщи Ройтерс.

Пакетът е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (около 419 милиона долара) и ще включва също по този начин противотанкови оръжия Saab Bofors Dynamics NLAW.

" Военната поддръжка за Украйна е безусловно значима “, сподели на конференция министър председателят Улф Кристерсон. " Желанията на Украйна във връзка с това, което желаят, имат огромна тежест в нашето решение ", означи той.

" Когато войната е заложена на карта, военната поддръжка е безусловно решаваща. Подкрепата на Запада е от огромно значение за отбранителните качества на Украйна ", уточни още той и добави, че последният шведски пакет от военна помощ ще включва противотанкови оръжия и бойни роботи.

Швеция ще изпрати към 50 от своята верижна и бронирана бойна машина на пехотата Combat Vehicle 90 (CV90).

В същото време държавното управление не посочи какъв брой самоходни артилерийски системи Archer - FH77BW L52 ще достави на Украйна.

Преди оповестеният през днешния ден боен пакет, Швеция разгласи към 5 милиарда шведски крони военна помощ за Украйна, както и няколко транша филантропични доставки.

В момента Швеция е ротационен ръководител на Европейски Съюз и е подала молба за присъединение към НАТО дружно с Финландия, - ход, който изостави десетилетията на необвързаност на двете скандинарски страни след нахлуването на Москва в Украйна, припомня Ройтерс.

Швеция разполага с 48 системи Archer, които съставляват инсталирана на транспортно средство самоходна гаубица, създадена от шведската BAE Systems Bofors, към която Украйна от дълго време демонстрира интерес да добави към своя боеприпас в устрема си да отблъсне съветските сили.

 

Източник " Труд "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР