Шведският парламент преизбра днес лидера на социалдемократите Стефан Льовен за

...
Шведският парламент преизбра днес лидера на социалдемократите Стефан Льовен за
Коментари Харесай

Шведският парламент преизбра Стефан Льовен за премиер

Шведският парламент преизбра през днешния ден водача на социалдемократите Стефан Льовен за министър председател на страната, предадоха международните организации.
Това ще е втори мандат на поста за Льовен, който е министър-председател на Швеция от 2014 година (след парламентарните избори на 9 септември като изпълняващ длъжността).
 БГНЕС
115 депутати от 349-членния еднокамарен парламент, Риксдага, гласоподаваха в поддръжка на премиера при 153 срещу и 77 въздържали се.
В Швеция, с цел да бъде одобрен министър-председател, е задоволително да няма болшинство против него в Народното събрание, отбелязва Ройтерс.-->

Гласуването постави завършек на политическата невъзможност, в която Швеция изпадна преди повече от четири месеца след парламентарните избори през септември, които не излъчиха явен победител. Тогава левоцентристката коалиция отпред с Льовен и десноцентристкият съюз на процедура получиха равни резултати и националистическата, антиимигрантска партия Шведски демократи, която реализира мощен резултат, изглеждаше в позиция на балансьор.

Миналата седмица обаче министър председателят социалдемократ реализира историческа договорка с Партията на центъра, Либералите и Зелените. Така той получи поддръжката на десно- и левоцентристки обединения и не разреши на Шведските демократи да имат глас в политиката, отбелязва Ройтерс.

Франс прес показва, че в сходство с контрактуваното програмно съглашение новото държавно управление на малцинството ще включва социалдемократите на премиера и Зелените и ще бъде поддържано в Народното събрание от Партията на центъра и Либералите, които бяха в съпротива през първия мандат на Льовен.

При гласуването през днешния ден шведският министър председател бе подсилен от своите социалдемократи и от Зелените. Депутатите от Партията на центъра, Либералите и от Лявата партия се въздържаха, а сътрудниците им от десницата гласоподаваха срещу Льовен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР