Шведският орган за защита на личните данни (IMY) наложи две

...
Шведският орган за защита на личните данни (IMY) наложи две
Коментари Харесай

Швеция глоби две компании за използване на Google Analytics в сайтовете си

Шведският орган за отбрана на персоналните данни (IMY) наложи две санкции на локални компании за потребление на Гугъл Analytics в техните уеб сайтове. Този инструмент, съгласно регулатора, нарушава Общия европейски правилник за отбрана на данните (GDPR), защото съществува риск от прекачване на поверителна информация за европейците на американските управляващи. Още две компании получиха предизвестие за недопустимостта на потреблението на инструмента.

Шведският телеком оператор Tele2 беше санкциониран с 12 милиона крони (1,1 милиона долара), а локалният онлайн-магазин CDON с 300 хиляди крони (27,7 хиляди долара) за потребление на кода на Гугъл Analytics в уеб страниците си. Местните компании Coop и Dagens Industries не бяха санкционирани, само че им беше подредено да спрат да употребяват инструмента. Регулаторът постанови, че услугата съставлява опасност за потребителите и ограниченията, подхванати от нейния притежател за отбрана на поверителността на потребителите, не са задоволителни. Гугъл, по-специално, заяви, че употребява съкратени IP-адреси на посетителите в анализите, само че не посочи на какъв стадий се прави тази интервенция: до предаването на пълноформатните данни до Съединени американски щати или по-късно. Това значи, че компанията не е съумяла да потвърди, че няма „ евентуален достъп до целия IP адрес или до съкращаването на последния октет “.

В обява на уеб страницата си IMY разяснява, че четирите решения на организацията би трябвало да се одобряват като насоки за локалните компании и въобще да не се употребява Гугъл Analytics, защото това може да има последици. Гугъл пусна следното изказване по отношение на случая: „ Хората желаят уеб страниците, които посещават, да са добре проектирани, лесни за потребление и да зачитат поверителността им. Гугъл Analytics оказва помощ на издателите да схванат какъв брой добре се показват техните уеб сайтове и приложения за посетителя, само че без да разпознава лица и да ги наблюдава в мрежата. Тези организации, а не Гугъл, дефинират какви данни се събират от сходните принадлежности и по какъв начин се употребяват. Гугъл дава помощ, като обезпечава набор от средства за сигурност, надзор и запаси за наблюдаване на условията. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР