Шведският генетик Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология или

...
Шведският генетик Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология или
Коментари Харесай

Нобеловата награда за медицина отиде при шведски генетик за открития, свързани с човешката еволюция

Шведският генетик Сванте Паабо завоюва Нобеловата премия за физиология или медицина за открития, които поддържат нашето схващане за това по какъв начин актуалните хора са еволюирали от изчезнали наши предшественици, съобщи Ройтерс.

Наградата, която е измежду най-престижните в научния свят, се присъжда от Нобеловият комитет към Кралския Каролински медицински институт и е на стойност 10 млн. шведски крони (около 900 хиляди щатски долара).

Това е първата от тазгодишната серия от награди. Комитетът по премиите публично даде наградата на Паабо за „ открития, засягащи геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция “.

„ Той беше изумен, остана без думи. Много благополучен “, сподели Томас Перлман, секретар на Нобеловия комитет по физиология или медицина, който се обади на Паабо с новината.

„ Той попита дали може да каже на някого и дали може да каже на жена си, на което отговорих, че това е окей. Той беше необикновено разчувствуван от тази премия “, добави Перлман

Паабо, наследник на носителя на Нобелова премия биохимик Карл Суне Детлоф Бергстрьом, получава признанието за трансформирането на метода, по който се учи човешкия генезис, откакто създава нови подходи за проучването на ДНК от археологически и палеонтологични остатъци.

Неговите основни достижения включват секвениране на цялостен неандерталски геном за откриване на връзката сред изчезнали хора и модерни хора.

Той също по този начин откри съществуването на незнаен до момента човешки тип, наименуван Денисовият човек (Homo denisova), от 40 000-годишен откъс от кост на пръста, открит в Сибир.

Създадени по волята на шведския откривател на динамит и богат предприемач Алфред Нобел, премиите за достижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 година, макар че премията за стопанска система е по-късно допълнение.

Пандемията от COVID-19 сложи центъра на медицинските проучвания, като мнозина чакат, че създаването на имунизациите, които разрешиха на света да възвърне някакво възприятие за нормалност, в последна сметка може да бъде възнаградено.

И въпреки всичко, нормално лишава доста години, с цел да бъде почетено обещано проучване, като комисиите, натоварени с избирането на спечелилите.

На въпрос за какво премията не е присъдена на напредъка в битката с Коронавирус, Перлман сподели, че това е добър въпрос, на който няма да отговори.

„ Говорим единствено за хора, които получават Нобелова премия, а не за тези, които не са я получили или към момента не са я получили “, добави той.

Миналата година премията за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, трансформирайки физическото влияние в нервни импулси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР