Шведската компания SAAB e подписала договор с България за доставка

...
Шведската компания SAAB e подписала договор с България за доставка
Коментари Харесай

Каракачанов е подписал договор със SAAB за мобилни хангари за ВВС

Шведската компания SAAB e подписала контракт с България за доставка на мобилни (за развръщане) хангари Deployable Maintenance Facility (DAM) за българските Военновъздушни сили (ВВС), заяви производителят на уеб страницата си. Цената не се оповестява. Съобщението на компанията е от през вчерашния ден - 18 май, написа offnews.bg.

По неофициална информация, договорът е подписан от някогашния министър на защитата Красимир Каракачанов. Изборът е изработен без социална поръчка с отпуснатите 200 млн. лева от държавното управление на Борисов за оправяне на инфраструктурата за новите изтребители F-16. Предложението за пазаруването е направено от Военновъздушни сили.

Решението за пазаруването на мобилните хангарите е взето още през 2018 година на Съвета за защита. По информация на OFFNews те в началото ще бъдат ситуирани в базата в Крумово, където ще бъдат краткотрайно пребазирани МиГ-29, с които се прави Air Policing - защитата на въздушните граници. Това се постанова поради ремонта въз основата в Граф Игнатиево поради F-16. След това мобилните хангари ще бъдат ситуирани в трите бази на Военновъздушни сили, с което ще се помогне за хроничния проблем за предпазване на самолети и хеликоптери. Решаваща за избора им е била цената. Ремонт на остарял хангар коствал 12 млн. лева, а трите нови хангара костват към 10 млн. лева

Предишният кабинет на Радев избра изтребителя на SAAB

По време на предходния длъжностен кабинет, назначен от Румен Радев, с министър председател Огнян Герджиков, самолетът Gripen на SAAB беше избран за победител в процедурата за избора на нов многоцелеви изтребител за българските Военновъздушни сили. Настоящият длъжностен министър-председател Стефан Янев тогава бе длъжностен министър на защитата и отраслов вицепремиер. Преди да се кандидатира за президент, Радев беше пълководец на Военновъздушните сили и ръководеше работната група по желание на изтребител за армията. Сегашният пълководец на Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров е " военен приятел " на президента Радев и е считан за непосредствен до него.

Процедурата беше прекъсната след третото идване на Борисов на власт и беше рестартирана, с цел да бъде определен американският F-16 Block 70 на компанията Lockheed Martin. През 2019 година страната ни внесе в специфична сметка два милиарда и двеста милиона лв. за 8 самолета F-16 Block 70 като цялостна предплата в договорка с държавното управление на Съединени американски щати. Първите шест машини да бъдат доставени през 2023 година Други два Ф-16 ще останат в Съединени американски щати за образование на българските водачи и техническия състав, което тече и сега.

“DAM ще се употребява в голям брой въздушни бази в България. Тя ще обезпечи допълнение към съществуващата непрекъсната инфраструктура и ще обезпечи задоволителен потенциал за паркиране, отбрана и поддръжка на разнообразни въздухоплавателни средства с закрепени крила и въртящи се крила в българските военновъздушни сили”, се споделя още в известието на SAAB.

DAM с изключение на място за предпазване е и център за техническо обслужване и поддръжка. Към хангара, който може бързо да бъде повдигнат, се прибавят и модулни контейнери, а пространствата са климатизирани. В комбиниране с интегрираната система Barracuda с мултиспектрален камуфлаж, DAM обезпечава и отбрана против военни датчици. С потреблението на DAM оперативната еластичност се усилва посредством понижаване на зависимостта от стационарната инфраструктура за поддръжка и отбрана, показват от SAAB.

DAM се употребява и от унгарските Военновъздушни сили. Представители на Военновъздушни сили са огледали там новите хангари. " Това (договорът - б.а.) е още едно огромно доказателство за огромната многофункционална опциите на DAM. Актив, който е еднообразно подобаващ за потребление както в страната, по този начин и по време на разгърнати интервенции ", споделя Стефан Ериксон, началник на SAAB за авиационни услуги. “Заедно с доставките на системата ще осигурим и образование, при което DAM ще бъде конфигурирана дружно с крайния консуматор. Доставките ще стартират по-късно тази година”, оповестиха още от шведската компания.

Пълна загадка е кой ремонтира Граф Игнатиево

През август предходната година държавното управление отпусна 100 млн. лева, а през декември още 100 млн. лева за обезпечаването на нужната инфраструктура за излитането и приземяването на новите самолети F-16. Министерството на защитата разпорежда поръчките за построяването на нови здания и уреди и модернизиране на съществуващата инфраструктура в региона на летище Граф Игнатиево на мрачно. Използва се малка врата в Закона за публичните поръчки. Тази малка врата беше направена от Народното събрание при започване на по-миналата година. Според поправката, без открита социална поръчка може да се разпореждат контракти в областите защита и сигурност - до 837 000 лева “за доставки на сензитивно съоръжение, в това число на части, съставни елементи и/или монтажни детайли за него” и 10 000 000 лева “за строителство”. Тези поръчки могат да се разпореждат непосредствено, като възложителите са длъжни да сключат писмен контракт. Министерството на защитата не отговори на въпроси на OFFNews, заложени по Закона за достъп до информация, за подписаните контракти към края на година. Не бе даден отговор и на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев по време на парламентарен надзор. “Съгласно горепосочените разпореждания не е налице обвързване възложителят да разгласява информация за предоставените поръчки в Регистъра на публичните поръчки, поддържан от Агенцията по публични поръчки”, твърдеше някогашният министър Красимир Каракачанов.

Така компаниите, определени да строят и да доставят оборудването, остават строго защитавана загадка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР