[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата четете

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата четете
Коментари Харесай

Свари си бира у дома

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката четете тук:
Вкусът за занаятчийска бира се възпитава

Малката гражданска война на крафт бирата

Пазарът на занаятчийска бира е дребен, само че с капацитет Още по тематиката
" Бирено колело " в Борисовата градина

Идеята за продажба на питие в парка е на Александър Врублевски, а първичната инвестиция е 5000 лева
28 авг 2018
Бира в лятна нощ

Крафт бирата през лято 2018 година носи тропически аромати. Няколко оферти за свежи нови усети, които към този момент имате опция да опитате в България
20 юли 2018
Отношенията сред крафт бирата и домашната бира са забавни, тъй като са двустранни: От една страна, занаятчийската бира произлиза от софистициралото се домашно пивоварство, което има доста мощна традиция в Съединени американски щати, Англия и северноевропейските страни. От друга, в последните години взривът на крафт пивоварството въодушевява нова вълна домашно пивоварство в целия свят, трансформирайки го в съвременно занимание. Дори в България, където домашната традиция се свързва с правене на вино и варене на ракия, не на бира, към този момент има над 1700 домашни пивовари.

Няколко български онлайн магазина като beer-bg.com, birata.net, vinarko.com оферират съставни артикули за домашните пивовари. В тях можете да прочетете скъпа информация и препоръки, а в прилежащите им конгреси - да почерпите или споделите опит. В София от средата на май има и физически магазин за първични материали и метериали – Hop Junkies, благосъстоятелност на " 100 бири ".

Съставките

Разнообразието на съставки на пазара е доста огромно. Цената на малца варира от под 2 лв/кг за главните светли малцове до близо 4 лв/кг за специфичните.

Дрождите са два типа – за " ейл " (с горна ферментация) и за " лагер " (долна ферментация). Първите са по-често употребявани за домашна бира, защото при тях не е нужна толкоз огромна температурна точност и могат да си свършат " работата " и покрай стайна температура, до момента в който " лагерните " дроджи работят при по-ниски температури. Цената е сред 4 и 10 лева за пакетче от 11 година

Хмелът е най-скъпата съставна част в бирата, като цената на по-масовите сортове варира от 40 лева до 200 лева за кг според от сорта и дали е на пелети или в натурален тип под формата на дребни шишарки. Най-скъпи са така наречен американски хмелове като amarillo, citra или mosaic, които сега са извънредно настоящи в света на крафт пивоварството.

Така продуктите за 10 литра домашна бира да вземем за пример биха коствали сред 7 и 17 лева според от рецептата и употребяваните първични материали.

Ако прецизността на самоделието не е стихията ви, на пазара има комплекти, при които половината от работата към този момент е свършена. Старозагорската компания " Направи си бира " да вземем за пример доставя подготвени малцови екстракти и комплекти, при които една забележителна част от процеса – накисването, промиването и охмеляването – е към този момент направено - за вас остават ферментацията и бутилирането, което занижава шанса нещо да се обърка. От друга страна, отношението на всеки достоверен домакински пивовар към този тип " пивоварство " е като на гурме фен готвач към готвенето с полуфабрикати.

Съдовете
Отделно един стартов комплект съдове, нужни за 20-30 л домашна варка, коства от 70 до 100 лева Мнозина фенове обаче залагат на самоделие във връзка с съдовете - като част от тръпката. Има, несъмнено, и по-професионални съдове за домашно пивоварство на доста по-високи цени - бойлери за затопляне на вода, мелници, ферментатори и така нататък

На пазара има и цели подготвени системи за домашно пивоварене, с които целият развой се прави в едно устройство или няколко такива, свързани в обща система. Някои са автоматизирани с микроконтролери, други разчитат на намесата на домашния пивовар, само че всички те вършат сами това, каквото пивоварят прави в самоделните тенджери и съдове - озахаряване, прецеждане и промиване, варене с хмел, изстудяване и финално пречистване. Тези системи обаче не правят ферментацията и газировката и те би трябвало да се вършат " ръчно ".
Най-популярният сходен апарат е Breumeister на немската компания Spaidel и цената му е към 3000 лева за 20-литрова и към 4200 лева за 50-литрова система.

От " Направи си бира " пък внасят по-бюджетния Bulldog Master Brewer с потенциал 25 л и цена към 1400 лева

Всичко останало е инвестиция във време - за учене, за опити и трупане на опит, за връзка. Асоциацията на домашните пивовари да вземем за пример е доста скъпа общественост в това отношение, като спорадично провежда и майсторски класове по домашно пивоварство. По две образования седмично за групи вършат и от " Направи си бира ", които се водят от притежателя Робърт Хенри, който има дълготраен опит в хранително-вкусовата индустрия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР