[Shutterstock] Температурата на новините днес е в съзвучие с времето

...
[Shutterstock] Температурата на новините днес е в съзвучие с времето
Коментари Харесай

Вечерни новини: AstraZeneca ще произведе милиони ваксини до края на 2020, офицер от НСО е заподозрян за убийство

[Shutterstock] Температурата на новините през днешния ден е в благозвучие с времето в по-голяма част от България - хладно. След горещата вълна през последните дни през днешния ден няма огромни кавги или събития, които съществено трансформират живота ни. Това е добра вест - за привикналите към истеричния ход на последните месеци сравнителното успокоение в този момент е глътка въздух. Това обаче не значи, че новините напълно стопираха. Прокуратурата заяви, че е разкрила цялата скица по осъществено преди няколко месеца ликвидиране в София и догатките на магистратите наподобяват като от престъпен разказ, с намесени държавни чиновници, които имат връзки с някогашни министри, съдии и прокурори през една масонска ложа.

Светът, несъмнено, продължава да следи по какъв начин напредва пандемията от ковид, като през днешния ден означи скръбен връх - най-големият индивидуален брой открити инфектирани от началото ѝ. Европа (с изключение на Русия) към този момент не е епицентър на първата вълна от нея. Най-засегнати сега са Северна и Южна Америка, като най-бързо болестта се популяризира в Бразилия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Подполковник от НСО е упрекнат в организирането на поръчково ликвидиране

Масонска ложа, оплела магистрати, някогашни министри, юристи и държавни чиновници. Поръчкови убийства, частно звено за следене. Сюжет като от престъпен разказ разкри прокуратурата в четвъртък. Става дума за следствието по убийството на Станка Марангозова, която беше простреляна със заглушител пред дома и в София през октомври 2019 година. За случая са упрекнати трима индивида - служителят на НСО, който е приел и провел поръчката, физическият причинител и неговият помощник. Предполагаемият гарант Иво Масларов е напуснал страната през март и е разгласен за търсене.

" [От] мобилния телефон, употребен от служителя на НСО, се открива дейната му връзка с настоящи магистрати, някогашни министри, юристи и държавни чиновници на високи позиции, евентуално членуващи в една масонска ложа. С тях са обменяли отчети, фотоси на документи, касаещи компании, български и непознати персонални документи на жители, номера на каузи и преписки, в това число и удостоверения и постановления на Софийска районна прокуратура ", разяснява представителят на основния прокурор Сийка Милева. Според нея следва да бъде решено дали настрана следствие да се концентрира върху възможни закононарушения осъществени от съдии и прокурори, както и от други членове на ложата за търговия с въздействие - " по този начин нареченото споразумяване на каузи ", сподели още Сийка Милева.

AstraZeneca се надява да доставя милиони ваксини от септември

Фармацевтичната компания AstraZeneca заяви през днешния ден, че е получила в допълнение финансиране от над 1 милиарда $, с цел да форсира подготовката по производството на една от имунизациите, която сега се намира във фаза на ускорени тествания - предлагането на Оксфордския университет. Финансирането идва от американското държавно управление и ще разреши да се влага в произвеждане редом с тестванията, тъй че когато те приключат, към този момент да има подготвени съществени количества от имунизациите.

В формалното известие се споделя, че компанията има потенциал за произвеждане на 400 млн. дози, а с новото финансиране ще може да подсигурява над един милиард дози през тази и идната година. Засега няма утвърдени лекарства или ваксини за вируса, само че фармацевтични компании и учени работят по над 130 стратегии за ваксина.

Лек оптимизъм за бизнеса в еврозоната през май

Бизнес интензивността в еврозоната през май леко се оттласква от достигнатото през април дъно. Икономиката обаче продължава да бъде надалеч от естественото си състояние преди пандемията от ковид. Индексът на мениджърските поръчки, измерван от консултантската компания IHS Markit, се възвърне до 30.5 пункта от 13.6 през април. Подобно усъвършенстване се регистрира в Германия и Франция, покачване има и във Англия. До равнището от 50 пункта, което разделя спада от растежа, обаче има още много път.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Потвърдените случаи на ковид в България са 2331 към 8 ч. тази заран, което е с 1.7% повече по отношение на през вчерашния ден, когато бяха 2292. За трети следващ ден в страната са регистрирани повече оздравели в сравнение с инфектирани за ден - надлежно 43 и 39. Общият брой на излекуваните доближава 727 души. Починалите са 120.

Осем нови случая на инфектирани с COVID-19 са открити в пазарджишкия цех за авточасти на Kostal , оповестиха от здравната ревизия в града, предава bTV. С тях общият брой на инфектираните в завода става 22. Предприятието продължава да работи, като всички чиновници от промяната с позитивните проби са под домашна карантина.

И Пожарна охрана СВЕТА

Регистрираните инфектирани с новия ковид по света към този момент са над 5 милиона. Случаите са се удвоили за един месец. Над 330 хиляди от инфектираните са умряли.

Европейски Съюз обмисля да предложи помощ на компании, които са изпаднали в усложнение поради ковид и не получават поддръжка от държавните управления си , уточни еврокомисарят, отговарящ за стопанската система, Паоло Джентилони, представен от организация " Ройтерс ". Засега няма детайлности към този проект обаче.

Air Serbia възобнови комерсиалния пътнически въздушен превоз . Авиокомпанията разгласи, че в интервала от 21 май до 14 юни ще провежда стеснен брой полети до Лондон, Франкфурт, Цюрих и Виена. Турският народен авиопревозвач Turkish Airlines пък разгласи, че няма да прави вътрешни полети до 4 юни и интернационалните полети до 10 юни. Британската easyJet заяви, че дребен брой полети ще бъдат обновени на 15 юни, като пасажерите и екипажът ще би трябвало да носят маски.

Властите в Австрия ще дадат опция за летен отдих в страната единствено на туристи от страни, в които обстановката с ковид е " овладяна " , като Германия да вземем за пример, съобщи през днешния ден австрийският канцлер Себастиан Курц. Той не уточни към този момент формулировка за овладяна зараза.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

[Reuters]
Увеличаващите се гости на плажовете в Северна Европа след рухването на рестриктивните мерки стартира да тревожи локалните управляващи във Франция, Германия, Холандия, Англия. Вчера три общини в Бретан даже оповестиха, че затварят плажовете си още веднъж, защото хората не съблюдават разпоредбите за обществена отдалеченост, както и поради вандалски прояви. Общини в Холандия пък приканиха немските туристи да не посещават плажовете. А в Англия градският съвет в Саутенд съобщи, че също може да предприеме дейности, откакто голям брой гости се стичат там.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Още 2.4 млн. души са новите безработни в Съединени американски щати през миналата седмица , сочат данните на статистическото бюро в страната. От началото на март заявките са над 38 млн., като част от тези през последната седмица в действителност са останки от предходната, тъй като системата за безработни не може да ги обработи задоволително бързо. Заявленията не престават да падат, откакто стигнаха пик от 6.6 млн. в края на март.

Европейски Съюз обмисля да предложи помощ на компании, които са изпаднали в усложнение поради ковид и не получават поддръжка от държавните управления си, заяви еврокомисарят, отговарящ за стопанската система, Паоло Джентилони. Това е значимо за общоевропейските вериги на добавена стойност, да вземем за пример в автомобилната промишленост. Ако една връзка се провали там, всички останали са наранени, разяснява Джентилони.

КАКВО СЛЕДИМ

Утре Народното събрание ще гледа на първо четене измененията в Закона за налог добавена стойност, с който се понижава данъчната ставка за заведенията и книгоиздаването от 20% на 9%. В Народното събрание бяха импортирани общо шест законопроекта на разнообразни политически сили с разнообразни оферти за понижаване на Данък добавена стойност, само че водещата бюджетна комисия утвърди препоръчаните ремонти на депутатите от ГЕРБ и " Обединените патриоти ". Останалите пет законопроекта на Вътрешна македонска революционна организация и на НФСБ, които също предвиждаха намаляването на ставката за заведенията, на Българска социалистическа партия - за по-нисък Данък добавена стойност за храни и медикаменти, на " Воля " - за облекчаването на Данък добавена стойност за фитнес центровете и спортните зали, както и предлагането на Движение за права и свободи, бяха отхвърлени.

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Провалът на Тръмп с ковид - взор от вътрешната страна

Погледнат от вътрешната страна американският отговор на ковид наподобява не просто плашещо, а злокобно. Кореспондентът във Вашингтон на Financial Times споделя за случилото се през последните три месеца след диалозите си с десетки хора от вътрешния кръг на Доналд Тръмп. Картината, която той рисува, е на цялостен безпорядък, липса на тактика и поредност от неверни решения, които направиха по този начин, че страната с може би най-големия капацитет да реагира на тази рецесия, в действителност се провали и продължава да го прави. (Текстът е част от безплатния достъп на Financial Times и не изисква абонамент.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР