[Shutterstock] СВЅ Соrр. ce cъглacи нa ycлoвиятa нa Vіасоm зa

...
[Shutterstock] СВЅ Соrр. ce cъглacи нa ycлoвиятa нa Vіасоm зa
Коментари Харесай

Закъснялото сливане на СВЅ и Vіасоm


[Shutterstock] СВЅ Соrр. ce cъглacи нa ycлoвиятa нa Vіасоm зa cливaнe нa cтoйнocт 11.7 млpд. дoлapa.Официалната причина е опцията фирмите по-успешно да се конкурират с останалите колоси от медийния свят. Нови и нови въпроси. Така може да се опише в резюме оповестеното наскоро обединение сред американските медийни компании CBS и Viacom за 11.7 милиарда $. И въпросите касаят както бъдещето на медиите, по този начин и очакванията за оцеляването им в новия бизнес пейзаж. Очакванията на анализаторите са новата обединена компания да бъде по-конкурентна в медийната и развлекателната промишленост, доминирана от ден на ден от колоси. Целта на сливането е да бъдат укрепени и засилени позициите на двете сдружения - Viacom/CBS, до момента в който се пробват да оспорят водачеството на Netflix и огромните упоритости на Disney на пазара за стрийминг на видеосъдържание.

Как се стигна до договорката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е третият опит за обединение сред двете медийни групи и е забележителна победа за Шари Редстоун, която ще оглави новата CBS/Viacom. Така тя сбъдна задачата си да сплоти отначало колоса, който татко й Съмнър Редстоун построява посредством поредност от сливания, преди да ги раздели преди 13 години в две независими медийни компании. В новите действителности на пазара обаче те не могат да са печеливши разграничени. Предишните договаряния за обединение бяха несполучливи заради конфликти сред мениджърите в двете медийни групи при разпределянето на най-високите управителни позиции и относителната оценка на фирмите.

Новата компания ще носи името ViacomCBS, макар че акционерите на CBS ще имат 61%, а акционерите на Viacom - 39%. Сделката ще бъде осъществя напълно в акции. Сливането ще сплоти мрежата на CBS, кабелните канали на Viacom – MTV и Nickelodeon, и филмовото и телевизионно студио Paramount. Заедно те ще имат 3600 кино заглавия и над 140 хиляди епизода на телевизионни излъчвания. Очаква се новата компания да генерира близо 28 милиарда $ доходи годишно, както и да редуцира разноските си с близо 500 млн. $.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Комбинираните сили на CBS и Viacom възлизат на 30 милиарда $ пазарна капитализация. Срещу тази оценка е задоволително да се огледа Netflix, която пазарът прави оценка на 137 милиарда $, и Disney - на 247 милиарда $. Ето за какво Disney купи Fox тази година и за какво AT&T закупи Warner Bros. и HBO. Излиза, че бизнесът с кино студио или ефирен канал не се смята за задоволително печеливш, с цел да оцелее. Единственият метод да си конкурентен на световен пазар, където стрийминг медиите могат да доближат милиарди хора за момент, е посредством действителни огромни размери, с клонове във филмовата и телевизионната продукция и разпространяване дружно със профилирана абонаментна услуга, като да вземем за пример плануваната Disney+ или идната HBO Маx.
Макар сливането Viacom/CBS да е акт за оцеляване, американските регулатори гледат с все по-голяма паника на сходни мегаобединения, обезпокоени от възходящата липса на конкуренция на пазара на програмни титани.

" Ще създадем мултиплатформена медийна организация от международна класа, която е добре позиционирана за напредък в бързо трансформираща се промишленост ", разяснява ръководителят на CBS Corporation и Viacom Шари Редстоун. Редстоун и нейното семейство са мажоритарни притежатели на CBS Corporation, Viacom, MTV Networks, BET и филмовото студио Paramount Pictures. След обединяването на CBS и Viacom като ViacomCBS Редстоун става ръководител на съвета на комбинираната компания, считано от 13 август 2019 година Изпълнителният шеф на Viacom Боб Бейкиш ще бъде президент и изпълнителен шеф на комбинираната компания.

Защо CBS и Viacom се сплотяват

Натискът на софтуерни колоси като Amazon, Apple и Netflix и вероятността на медийния пазар огромните да стават още по-големи – Disney купуват по-голямата част от 21st Century Fox, а телекомуникационният колос AT&T се слива с Time Warner, демонстрират задълбочаващите се проблеми на медийния и развлекателния бизнес в Съединени американски щати, написа Financial Times.
Компаниите обявиха, че чакат към 500 милиона $ икономии от връзката, която сплотява кино студио, низ от кабелни канали и някои от най-гледаните излъчвания на американската телевизия като " Теорията за огромния гърмеж " и " 60 минути ". В допълнение към американските си интервенции обединената група ще има световен обсег, в това число във Англия, Аржентина и Австралия.

Bъпpeĸи гoлямaтa cдeлĸa нa нoвaтa ĸoмпaния щe ѝ бъдe тpyднo нa фoнa нa ĸoнĸypeнтитe ѝ. Wаlt Dіѕnеу нaпpимep paзпoлaгa с oгpoмнa библиoтeĸa oт интeлeĸтyaлнa coбcтвeнocт, a Nеtflіх ce paдвa нa пpeдимcтвoтo дa e пpъв във видeocтpиймингa c нaд 151 млн. платени aбoнaти.

Зa дa ce ĸoнĸypиpa c пo-гoлeмитe игpaчи, тя щe тpябвa дa ce paзpacнe нaй-вeчe чpeз пpидoбивaнeтo нa дpyги фиpми. Шари Редстоун беше огромен последовател на повторното съчетание на фирмите в изискванията на мощна конкуренция.

Поглъщането на Disney от Fox означаваше, че най-голямото киностудио в света е изсмукало един от главните си съперници: Пазарният дял на Disney в кинотеатрите тази година е 37 %, повече от два пъти от най-близкия му съперник. Кинематографични вселени като " Междузвездни войни " и Marvel основават суматоха в промишлеността, която води до по-нататъшна консолидация.

По-големите компании може да са по-подходящи за конкуренция с Disney и Netflix по света, само че те ще бъдат по-малко заинтригувани да поемат опасности. Конгломерати като WarnerMedia и NBC Universal с световен обсег ще бъдат ориентирани към планове с световна прелест - основани на одобрени франчайзи, фокусирани върху допустимо най-широката публика. Ето за какво девет от 10-те най-успешни кино лентата на годината до момента или са основани на комикси, или са римейкове и продължения на други хитови филми. Големите студиа нямат самообладание да залагат на нишови планове, единствено обезпечени огромни шлагери. Съюзът на Viacom и CBS може да се окаже по-стабилна организация за този медиен климат, само че може да се окаже и по-хомогенен художествено, с по-малко шансове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР