[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и

...
[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и
Коментари Харесай

Храни: Троен скок за сектора

[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. Гепардите в бранша са най-разнообразни, а пет компании са с трицифрен растеж на приходите.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
По течението на триумфа

Разширяването на пазарите оказва помощ на монтанския производител на риба " Фиш инвест " да пораства
6 дек 2017
Стартираща компания доставя артикули с предписания за вечеря вкъщи

" Вечеря.БГ " към този момент развива услугата и в България. По света секторът meal-kit delivery се прави оценка на 1.5 милиарда $
4 дек 2017
Мидено царство

" Бългериън уайт шелс " е първата компания, която създава бизнес с рандеман и експорт на бяла мида от Черно море
23 ное 2017
Хлебни, млечни и месни артикули, риба, консерви, ядки - портфолиото на най-динамичните за 2016 година дребни и междинни предприятия в хранителния отрасъл е разнообразно. Пет компании в топ 20 за бранша регистрират трицифрени растежи на продажби спрямо 2015 година Пет сдружения са с облага над милион лв.. Само една компания регистрира загуби през предходната година.

Продукти от птиче месо

Лидер в класацията със скок на приходите от над 474 % през 2016 е " Ависпал " - с. Чубра, Ямбол - производител на пачи артикули. Според Търговския указател съдружници във компанията са Пенка Цанова Стойкова и компания " Фюнекс " с едноличен притежател Пламен Колев Петков. По данни на компанията тя изнася над 90% от продукцията. Заради случаите на птичи грип, установени в края на 2015 година, през предходната година Франция - най-големият производител и потребител на патешко и гъше месо, наложи ограничавания, които удариха съществено локалните производители. Кризата обаче даде късмет на българските птицевъди, които са в топ 3 на международните експортьори на foie gras (втлъстен черен дроб). " В България също бяха открити огнища на птичи грип, само че ние не бяхме наранени. Това ни разреши да работим оптимално добре и да изнасяме без проблем продукцията ", разяснява Светльо Патарински, управител качество във компанията. Той изясни скока в приходите с " положително стичане на събитията ", както и с обстоятелството, че " Ависпал " е затворила цикъла (има лична люпилня и кланица) и " работи добре от години с едни и същи подизпълнители " - от пет до 10 ферми, на които разпорежда угояването на птиците.

" Би Ес БЕКС " - с. Черна гора, община " Братя Даскалови ", Стара Загора (5-о място), също предлага пилешки и пачи артикули. Компанията е благосъстоятелност на Борислав Георгиев Спасов и Красимира Маринова Вълкова и е измежду петте в топ 20, които регистрират трицифрен растеж на продажбите (163.75%).

Шестата в класацията - " Булчикън ", също е в бранша на птицевъдството. Фирмата е основана през 2004 година като част от " Видексим холдинг ". Разполага със лични ферми за развъждане на бройлери и касапница за бели меса в Славяново и Севлиево. Дружеството продава в търговски вериги и изнася в Малта, Франция, Румъния, Гърция, Македония и други

Месопреработка

Втори в класацията е " Месокомбинат Разлог " със скок на приходите през предходната година от над 333%. Съдружници във компанията са Васка Георгиева Бележкова и Мария Георгиева Бележкова. Компанията се занимава с месодобив, месопреработка и произвеждане на салами и деликатеси. От документи в Търговския указател излиза наяве, че едноличният търговец " Сарай 73 - Георги Бележков " продава компанията си на Васка и Мария Бележкови, след което " Месокомбинат Разлог " продава продукцията си с марката " Сарай 73 ", която е на пазара от 1992 година " Бизнесът е фамилен. Компанията влага непрестанно в нови машини и развиване на пазара. Имаме лични магазини в Разлог, Банско и София, продаваме и в някои вериги ", разяснява Васка Бележкова. По думите й пазарът на месо се подбива от някои производители, поради които противозаконното кръвопролитие на животни се усилва. Дружеството има лична плантация за говеда и чака утвърждение по план за европейски дотации, чиято реализация ще докара до разширение на производството.

В бранша на месопреработката е и " Хладилна база за дивечово месо " (10). Тя е издигната в Лозница, Разградско, през 1989 година Предприятието е профилирано в замразяването, преработката и производството на полуфабрикати от дивечово месо. Компанията се занимава и със заледяване на плодове. Собственици на капитала на сдружението са Кирил Търев и Петър Петров. Дружеството е измежду петте в топ 20, които през 2016 регистрират облага над милион (1.076 млн. лева.).

В класацията има още една компания от месопреработващия отрасъл - " Финес-2 " ЕООД – с. Брод, Димитровград (13). Компанията има фирмени магазини в Стара Загора, Хасково и Димитровград и е трета в топ 20 по мярка на облагата за 2016 (1.707 млн. лева.).

Миди, риба, рапани

Със скок на приходите от над 313% " Бългериън уайт шелс " - Черноморец, заема трета позиция за 2016 година в бранш " Храни ". Дружеството е профилирано в улова, пречистването, пакетирането и износа на диво уловени бели пясъчни миди от типа Donax Trunculus, наричани също Tellina. Мидите се събират по южния бряг на Черно море. " Разполагаме с индустриална база, ситуирана в Черноморец, с преработвателен потенциал 15 тона дневно. Инвестирахме два милиона лв. в нови машини, предложихме и нов артикул - пастьоризирани, охладени, вакуумирани миди. Основните пазари са Италия и Испания, цялата продукция е за износ ", разяснява притежателят Светозар Василев. По думите му първото шестмесечие на 2017 не е било положително за компанията поради тежката зима, само че по-късно екипът е съумял да навакса и чака продажбите да доближат миналогодишните равнища. " Ние сме от шест години на този пазар и имаме искания, че го създадохме и че развиваме сполучливо целия бранш, тъй като преди нас никой не използваше като храна, нито продаваше зад граница тези мекотели ", заключи Светозар Василев.

Седмата в класацията - " Фиш инвест " - Монтана, започва активност през 1998 година с един язовир на концесия. С годините компанията уголемява активността си, като наема други язовири, купува рибовъдното стопанство в Монтана и взема чартърен това в Брусарци. По данни на сдружението то е измежду най-големите производители в страната на шаран, толстолоб, бял амур, бяла риба, щука. През 2012 година компанията построява пъстървово стопанство с люпилня в Монтана, което доближава потенциал 300 000 кг годишно за консумация и 1.5 млн. броя зарибителен материал. Година по-късно сдружението печели план по оперативна стратегия " Развитие на бранш " Рибарство ", който му разрешава да построи садково стопанство в язовир Огоста, с цел да разнообрази производството с нови типове риба, предлагани целогодишно. Съдружници в компанията са Валентин Спасов Димитров, " Кей Ен Ай ", Кирил Петров Рапонски, " К И К ".

Осмата в класацията – компания " Електа " - Варна, също е в бранша на рибовъдството. Фирмата е основана през 1995 година като дребна фабрика за преправка на рапани. През 2003-2004 година построява съвременно рибопреработвателно дружество, което предлага морски блага във всички разновидности – пресни, замразени, мариновани, пушени, веяни.

Още една компания - " Север-Експорт " ООД (19), е профилирана в улова и преработката на риба и рибни артикули, както и на замразено месо от рапани. Освен това компанията внася и преработва разнообразни типове видове риба от Съединени американски щати, Канада, Норвегия, Испания, Гърция и Турция. Маринованите и пушените артикули на компанията се продават с марките " Север-Експорт " и " Варна фиш ". " Север-Експорт " е основана през 1995 година от Йордан Харасимов. Административните, индустриалните и хладилните пространства са построени върху лична земя с повърхност 15 000 кв.м в Южната промишлена зона във Варна. Заетите през 2016 са 98, само че по данни на сдружението по време на летния сезон те доближават до 150. " Север-Експорт " регистрира най-високата облага за 2016 - 2.678 млн. лева, в топ 20 за бранша.

Хляб и ядки

С трицифрен скок на приходите през 2016 (202.93%) е и " Ню бейкъри " – Шумен (4-то място). Компанията е благосъстоятелност на Мартин и Красен Каменски, които през 2013 купуват шуменския хлебозавод. През 2014 " Ню бейкъри " печели план по стратегия " Конкурентоспособност " с бюджет малко над 3.520 млн. лева, от които 1.760 млн. лева са безплатни. Средствата са вложени за строително-монтажни работи и създаване на системи с ВЕИ, за доставка на софтуерно съоръжение и на подемно-транспортна техника. През 2016 сдружението регистрира загуба.

И друга компания в топ 20 - " Дъ бейкърс " – Шумен (14), е благосъстоятелност на Мартин и Красен Каменски, както и на Георги Атанасов Каменски. Дружеството предлага обичайни и екзотични ядки с марките " Жени " и HULIGAN и регистрира над 40% растеж на продажбите през 2016.

" Елит - П " – Пловдив (20) също създава печени, пържени и сурови ядки с марката " Елит ". Компанията предлага също сушени плодове, пуканки и сладки произведения и прави услуги по пакетиране на ядки и сушени плодове за други компании.

Вино, биодесерти, сирене, консерви

Деветата в топ 20 - " Балкантабако " - Старосел, Пловдив, е профилирана в производството и търговията на вино. Избата има лични лозови масиви и е част от комплекса за винен и СПА туризъм " Старосел ".

С растеж на приходите от 53.5% " Роо брандс " заема 11-а позиция в класацията. От 2012 година компанията създава суровите биодесерти Roobar, които се продават в 46 страни на 4 континента. Петдесет и един % от сдружението са благосъстоятелност на " Смарт органик " АД - най-големият дистрибутор на биохрани и питиета в България. През декември предходната година " Смарт органик " и " Роо брандс " получиха заем от 2 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване. Сумата е част от проекта на фирмите да изградят лична фабрика за 3.3 млн. евро в софийския квартал Княжево, изясни Яни Драгов, създател на " Смарт органик ". Идеята е фирмите да съберат производството и дейностите по пакетиране и предпазване в една локация. Новата фабрика ще разреши да се подсигуряват оптимално високи хигиенични стандарти и най-високо качество на храните.

На 12-а позиция в топ 20 е " Компас " – с. Комарево. Компанията е профилирана в производството на месни, месно-зеленчукови, безмесни и рибни консерви с марката " Компас " (Compass) и е измежду петте в таблицата, които през 2016 регистрират облага над милион (1.357 млн. лева.). Фирмата е основана през 1996 година и започва производството си в малко лично дружество. Днес производството й се реализира в съвременна база с повърхност над 7000 кв.м. През 2016 година сдружението пусна на пазара най-новата си продуктова линия от безмесни пастети Compass Vegetal. А през 2017 навлиза в нова ниша – произвеждане на стерилизирани рибни артикули. " Компас " е втора в топ 20 по брой на заетите през 2016 - 136. Дружеството е измежду петте в топ 20, които през 2016 регистрират облага на милион (1.357 млн. лева.).

Първа по брой на заетите (158) в класацията за хранителния бранш е " Ойропак " – Попово (15-о място). Част от активността на сдружението включва предпазване и преправка на слънчогледово семе, изкупуване и експорт на слънчоглед.

Производителят на млечни артикули с марките " Киана ", " Самораново ", " Бай Данчо " - " Галком " – с. Самораново, е 16-и в талблицата. Производствените мощности на предприятието са ситуирани на личен терен в полите на Рила планина.

На 17-о място е компания " Илтекс " – Варна, която създава консервирани храни за домашни любимци. Компанията разполага със лично съвременно индустриално дружество и работи под лични марки, а също и за private labels на възложители. Дружеството е измежду петте в топ 20, които през 2016 регистрират облага на милион (1.275 млн. лева.).

С 40% растеж на приходите " Еко фуудс – БГ " - София, се класира 18-а. Компанията създава плодове и зеленчуци и артикули от тях, които по информация на сдружението не съдържат консерванти, стабилизатори, оцветители и примеси.

* Таблицата е поправена на 22 ноември 2017 година

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР