[Shutterstock] Още по темата Защо му е на Пеевски и

...
[Shutterstock] Още по темата Защо му е на Пеевски и
Коментари Харесай

Пеевски харесва вашия мейл

[Shutterstock] Още по тематиката
Защо му е на Пеевски и контролът върху подслушванията

Бюрото за надзор върху спецсредствата е следващата институция, която от работеща се трансформира във фасадна
9 ное 2018
Край на евтината гражданска отговорност

Най-разпространената застраховка нараства поради едно правосъдно решение и това евентуално е единствено началото
9 ное 2018
Паяжината на Корубана

Бюрото за надзор на подслушването
9 ное 2018 Помните ли митингите против Пеевски от 2013 година? Как улиците и площадите в цялата страна бяха разтърсени от виковете на десетки хиляди хора? Всички тогава желаеха " Ос-тав-ка ", само че зад тази дума стоеше доста повече от желанието поста си да освободи сламеният Орешарски. Протестите тогава бяха против завладяването на страната от дребна група хора, които впиват вендузите си в кръвоносната система на всички управляващи, тъй че те да работят единствено за тях. Бяха против мафията, която се храни от държавното и европейското финансиране, нападна бизнесите на неуместните и за оправдание носи маски на политици, прокурори и медии.

Пеевски тогава се отдръпна като ръководител на ДАНС, Орешарски загуби властта, само че хората не съумяха да си върнат властта. Даже в противен случай. От тогава до момента същата група хора систематично заема от ден на ден основни позиции в държавното управление, държавната администрация и службите. Ако нещо се смени, това е методът на превзелите властта. Видими (и явно предзвикващи реакция) хора като Делян Пеевски не заемат непосредствено високи постове, а вместо това ги управляват с по-малко известни лейтенанти.

Понякога линии от същинската картина в страната се промъкват на повърхността и тази седмица даде следващия образец. Бюрото за надзор над подслушванията беше основано след свадите в края на първото държавно управление на ГЕРБ и за изненада на самите му основатели то в някои случаи вършеше действителна работа. Когато прокуратурата и службите си дадоха сметка, че от време на време върху подслушването на телефоните, следенето на мейлове, известия във Viber и прочие може да има някакъв външен надзор, те започнаха гневна офанзива против бюрото. Резултатът беше, че то блокира. Сега се минава на идващия стадий - директното му завладяване (вижте коментар тук и детайлности за тази история тук).

Проблемът на превзетата страна е, че тя е ефикасна най-много в една посока - да прави работа на взелите я на абордаж. Ако би трябвало да се провежда търг за стотици милиони, които да отидат към съответни компании, супер - става бързо, пламенно и проведено. Когато обаче би трябвало да се реши проблем на хората, държавната машина стартира да скърца, тъй като не е калибрирана за такава работа. В това, несъмнено, има нюанси - не цялата страна е завладяна от мафията, а и в другите интервали въздействието е друго. В първото държавно управление на Борисов да вземем за пример въздействието беше по-малко, а при Орешарски, доста по-голямо.

Казусът с гражданската отговорност в този момент изправи страната пред действителен проблем, който визира милиони хора и страната, най-малко на стадия, блокира. Ако не предприеме нищо, цената на застраховката ще скочи доста. Когато това се прибави към инфлацията, високите цени на бензина и увеличените цени на отоплението, рискът е хората с по-ниски приходи още веднъж да излязат на улицата. Ако страната контролира тавана на компенсациите и по този начин индиректно цената на гражданската отговорност, рискът е да ощети роднините на потърпевши при произшествия.

Работата на ефикасната страна е тъкмо да намира салдото в сходни обстановки. Гражданската отговорност би трябвало да нарастне, с цел да не банкрутират някои от огромните застрахователни компании. Въпросът е единствено с какъв брой (вижте в тематиката на броя).

Всъщност в случай че имаше ефикасна страна приходите на хората щяха да са доста по-високи и цената на гражданската нямаше да се трансформира в народен и политически проблем.

Вместо това обаче имаме друго - човек на Пеевски ще управлява дали хората на Пеевски в прокуратурата и хората на Пеевски в службите подслушват законно.

Накратко, внимавайте какво пишете по мейла и какво пращате във Viber и WhatsApp. Там ви слуша превзетата страна.

В броя ще видите още:

Кои са банките с най-ниски такси
Една седмица в Андалусия
Мартин Роусън - карикатурист на The Guardian за това какво прави смехът
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР