[Shutterstock] Още по темата Забравеният европейски век на българите Откритият

...
[Shutterstock] Още по темата Забравеният европейски век на българите Откритият
Коментари Харесай

Благодаря ти, олигархийо любима

[Shutterstock] Още по тематиката
Забравеният европейски век на българите

Откритият ръкопис на Петър Богдан от Чипровци дава обещание да промени най-малко частично разбирането за българите в Османската империя
8 дек 2017
Луксозното гето на София

Протестиращите от " Манастирски ливади-изток " получиха един куп обещания и проект за бъдещето на квартала си. Заради проблеми, пренебрегнати десетилетие, множеството от ограниченията обаче няма да станат нито бързо, нито на ниска цена
8 дек 2017
Бизнесът, който прави от снежинките стотинки

Зимният туризъм в България чака растеж, само че остава с къс сезон и е доминиран съвсем напълно от локални играчи
8 дек 2017 Истинската разлика сред демокрацията и олигархията са бедността и благосъстоянието, споделя Аристотел. Където хората ръководят поради благосъстоянието си - без значение дали са доста или малко, това е олигархия, а където ръководят бедните, това е народна власт.

Тази седмица в София българската олигархия направи доста показателна проява - бедните бяха принудени да стачкуват, с цел да защитят властта на богатите. Няколкостотин души от разнообразни компании, свързвани с Делян Пеевски, бяха доведени в София, с цел да викат пред офиса на партията " Да, България ", редакцията на " Капитал " и " Дневник " и няколко държавни институции. Поводът за митинга беше информация за отчет на турските специфични служби до Интерпол, който споделя, че сериозна част от контрабандните цигари в югоизточната ни съседка е създадена от " Булгартабак ". Публикуването на тази информация и политическата реакция на " Да, България " провокира същинска нервност в лагера на Пеевски, която е показателна за най-малко три неща.

1. Олигархията я боли доста, когато нещо се промуши през иглените уши на проправителствения надзор върху публичността. Всяка неуместна истина би трябвало да бъде незабавно и масирано заглушена от тонове неистини.

2. Темата за контрабандата явно е извънредно мъчителна за притежателите на " Булгартабак " и общественото неглижиране на казуса от държавните институции - прокуратура и Министерство на вътрешните работи, не прави задоволително работа.

3. Унизителният марш на хората, които работят в обвързваните с Пеевски компании, демонстрира по забележим метод, че в България има една нова категория - нещо приблизително сред служащи и " крепостни " жители.

Комбинацията от тези три неща рисува значително грозната картина на най-сериозните проблеми в България към края на 2017-а - следените медии основават подправена реалност, правосъдната и изпълнителната власт бездействат в полза на олигархията, хората са все по-малко свободни. Всеки един от тези тумори подхранва другите. Олигархията става по-силна с всеки изминат ден.

Какво остава за хората в тази обстановка може да се види в истории като тази за протичащото се в софийския квартал " Манастирски ливади ". Това е типичен образец за неуспеха на страната да свърши работа, друга от услуги на олигархията. Публичната част на квартала там просто отсъства - няма тротоари, от време на време даже и улици, отсъстват градинки, а дистанцията сред блоковете е неуместно малко. Сега общината се пробва да постави ред в " Манастирски ливади ", само че даже и желанията й да се осъществят, най-големите вреди към този момент мъчно могат да бъдат поправени.

Когато страната дава най-вече сиво настояще и неразбираемо бъдеще, доста хора търсят разтуха в славното си минало. За тях има една добра вест от последните дни. Български историци откриха ръкопис на една от първите български истории - тази на Петър Богдан от 1668 година В трактата си той не приказва за борби и велики победи, а за това по какъв начин, макар че са част от Османската империя, българите са европейски народ със непокътната просвета и обичаи (вижте тук). Утехата от това е, че в случай че неналичието на българска страна не е унищожила изцяло европейския дух на хората тук, сегашната обстановка не е толкоз безнадеждна.

В броя ще видите още:

Особеностите на зимния туризъм в България и кои са най-големите притежатели на хотели в планинските курорти

Безконтактните заплащания набират мощ в България

Заведения в София, в които може да се яде след среднощ Капитал #беззарядно

Седмичният вестник " Капитал " е версия 3.0 - с нов стилен формат, дизайн и осъвременено наличие и към този момент излиза още в петък.

Може да го намерите в комерсиалната мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, " Еко ", " Петрол ", " Ромпетрол ", магазини " Фантастико ", " Билла ", " Кауфланд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР