[Shutterstock] Още по темата Ще превърне ли Бабиш Чехия в

...
[Shutterstock] Още по темата Ще превърне ли Бабиш Чехия в
Коментари Харесай

Задръстване на изхода от България

[Shutterstock] Още по тематиката
Ще трансформира ли Бабиш Чехия в олигархия

Други огромни чешки предприемачи също вършат опити да влязат в политиката, само че за момента не могат да се съпоставят с триумфа на премиера
22 юни 2018
Комисия за защита на конкуренцията най-накрая стартира да преглежда договорката за " Нова телевизия "

Фондът на Петр Келнер е изискал позволение преди над 2 месеца, само че антимонополният регулатор е проточил процедурата
23 май 2018 Изходът от българския медиен пазар през последните години е много претрупан - западните компании една по една се освобождават от активите си тук. Тази седмица беше оповестена следващата договорка - ирландската компания Communicorp продава българската си радиогрупа на локалния й мениджмънт. Преди това беше " Нова телевизия " (макар и договорката там да е надалеч от приключване), а в идващите месеци e допустима и продажбата на bTV.

В излизането на западните компании по принцип няма някаква особена драма. Медийният пазар се трансформира и е обикновено ползата към него също да е друг. Въпросът е кой заменя непознатите вложители и какви стандарти постанова.

При оповестяването на продажбата на " Нова телевизия " на чешкия предприемач Петр Келнер терзанията бяха, че въпреки не локален, само че въпреки всичко източноевропейски олигарх ще получи контрола над най-голямата българска медийна компания. Засега няма никакви сигнали това да се случва (спирачката идва от подвласната на ръководещите КЗК), а и биографията на Келнер не го слага напълно в тази категория. В този брой продължава поредицата на " Капитал " за източноевропейските олигарси и в текста за Чехия може да се види какво се случва в една от най-западните източни страни. Накратко, ситуацията в Прага не е като в Москва и даже не като в България, само че и там има заплаха стопанската система да се олигархизира. Симптомите са главно два - още веднъж излаз на западните компании и заместването им с играчи, които имат ползи и в политиката.

Медиите са един от главните принадлежности на олигарсите - те продават въздействието им на политиците и получават непазарна поддръжка. Това е и повода покупко-продажбите за българските медии да получават повече внимание. Освен " Нова " в последните месеци покупател се търси и за bTV. Нейният притежател - американската компания CME, е част от медийната империя на Time Warner, която пък се пробва да се продаде на телекома AT&T. Доскоро договорката беше спряна от американските регулатори и това отлагаше и продажбата на българската телевизия (стр. 48). Преди седмица обаче сливането беше разрешено и това евентуално ще задвижи още веднъж опитите CME да продаде източноевропейските си малките екрани. Засега публично оповестените проекти са да се търси покупател на всички в пакет, което е над мащабите на локалните играчи, само че в последна сметка всичко е въпрос на цена и в случай че някой предложи по-висока оценка от пазарната, има шансове.

Разбира се, сюжетите не са единствено неприятни. Няма предписание, че западните компании са единствено положителни, а българските вложители - единствено неприятни. Едно от доказателствата може да видите в този брой на Капитал - изявлението с Красен Кюркчиев, един от създателите и изпълнителен шеф на " Фикосота синтез ". В него той споделя по какъв начин се ръководи българската компания, която сега изнася продуктите си на практика на всички континенти и не стопира да мисли за нови артикули и по какъв начин да се развива.

В броя ще видите още:

Кой е взимал пари от КТБ

Пет разновидността за уикенд из Европа
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР