[Shutterstock] Българските телекоми вече усещат ефекта от извънредното положение, което

...
[Shutterstock] Българските телекоми вече усещат ефекта от извънредното положение, което
Коментари Харесай

Телекомите отчитат по-висока натовареност на мрежата, но засега няма проблеми

[Shutterstock] Българските телекоми към този момент усещат резултата от изключителното състояние, което накара доста хора да си останат у дома. Според трите огромни играча на пазара - " А1 България ", БТК и " Теленор ", се вижда внезапно нарастване в потреблението на гласови услуги, само че все още няма проблеми с мрежата и операторите ще могат да устоят на натоварването.

И трите телекома към този момент направиха няколко стъпки към това да подобрят обстановката за клиентите си, като пуснаха безплатно по 10 000 мегабайта мобилни данни за гратис прилагане от всеки консуматор. БТК и " А1 България ", които доставят и телевизия, отключиха и цялостния пакет канали за всичките си клиенти за интервал от 30 дни, без значение на какъв проект са. От " Теленор " са пуснали и SMS пакет за бизнес клиентите си, с цел да могат да разпращат известия до всички чиновници в обособените групи.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник " През миналия уикенд беше регистрирано покачване в трафика на гласови данни, което по никакъв метод не затрудни естественото действие на мрежата ни. Дистанционната работа, към която минават огромна част от заетите хора в страната, както и въведеното от Министерство на образованието и науката отдалечено образование, стартират от 16.03.2020 година, тъй че ще е належащо да минат няколко дни, в които да измерим по какъв начин пораства трафикът на данни и да дадем справедлива информация ", разясняват пред " Капитал " от БТК.

" Има известно покачване в трафика, само че мрежата ни оперира изцяло обикновено, като дава отговор на потребностите на всички наши клиенти, без спирания. " Теленор " осъзнава отговорността си към обществото и взима всички ограничения за обезпечаване на непрекъсната работа на мрежата ", споделят от " Теленор ".

Скок в гласовите услуги и закрепения интернет

По-подробни данни идват от " А1 България ", които споделят, че нарастването се е усетило още в петък, когато бе оповестено изключителното състояние. " Данните ни демонстрират, че се следи нарастване в потреблението на гласовите услуги през мобилната мрежа. Това най-вероятно се дължи на обществената изолираност и че хората към този момент избират да си приказват по телефона със своите близки, вместо да се виждат с тях онлайн ", разясняват от телекома. " Потреблението на мобилни данни не се е трансформирало доста, защото хората прекарват повече време у дома и употребяват закрепен интернет. "

Според данните на " А1 България ", трафикът на гласови услуги на 13 март, петък, когато бе оповестено изключителното състояние, е бил с 37% по-висок, в сравнение с седмица по-рано в същия ден от седмицата. При пиковия интервал от деня гласовите позвънявания са били с 51% повече по отношение на седмица по-рано.

При закрепения интернет се следи нарастване на потреблението с сред 25 и 30% на 13 март по отношение на 6 март. " Въпреки увеличеното ползване на мобилни и закрепени услуги от страна на клиентите, нашата мрежа работи обикновено и поема настоящото натоварване. А1 ще продължи да следи нейното положение, с цел да сме сигурни, че тя ще продължи да служи на хората да работят, да се забавляват и да се осведомят по време на тежката обстановка ", прибавят от телекома.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР