[Shutterstock] 1. Директорът на БЕХ - само за вътрешна употребаОт

...
[Shutterstock] 1. Директорът на БЕХ - само за вътрешна употребаОт
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

[Shutterstock] 1. Директорът на БЕХ - единствено за вътрешна приложимост

От 21 октомври изпълнителният шеф на БЕХ Жаклен Коен е с отнети пълномощия във връзка с плана за междусистемната газова връзка с Гърция, макар че точно енергийният холдинг упражнява правата на страната в него. Коен нито може да подписва контракти, нито да съставлява холдинга пред трети лица или да прави каквато и да било връзка, да договаря и изобщо да взима решения по този основен за диверсификацията на газовите доставки план, подсилен публично и от Европейската комисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Причината за това е, меко казано, смущаваща - индивидът, на който страната е упълномощила да ръководи оперативно енергетиката, е недопустим за Европейската капиталова банка, която е водещата финансираща институция за газопровода. Целият текст е тук.

2. Този безмерен ипотечен взрив

Растящи приходи, ниска безработица, покачващи се цени на парцелите, рекордно ниски лихви, елементарно утвърждение, конкуренция за всеки клиент и предложения за финансиране на до 100% от цената на мечтаното жилище. В момента изискванията са съвършени за възникване на нов взрив в ипотечното кредитиране и банкери към този момент предизвестяват, че подобен има. И че той незабелязано бързо може да прерасне в балон, грозящ както потребителите, по този начин и самите банки.

Колко обаче сериозен е растежът и дали той е несъразмерен е мъчно да се каже. Лесно се вижда, че жилищните заеми порастват с най-бързи темпове от десетилетие, а към този момент броят на банкови жилищни заеми е достигнал 177.8 хиляди (при 170 хиляди преди година и 147 хиляди преди 10 години). Но заради разнообразни недостатъци в статистиката няма по какъв начин да се направи прецизен паралел нито с предкризисния взрив от 2007-2008 година, нито с изискванията на други пазари. Повече по тематиката тук.

3. Вечеря без легло

Едва ли има нещо по-подходящо за шерване от храната. Така в годините на споделената стопанска система и улесненото пътешестване Airbnb моделът не подмина и храненето. Споделеното хранене е известно от години в чужбина и стартира да набира сили и в България, въпреки и много по-слабо, като другите платформи улесняват процеса.

В световен проект платформите са доста и с разнообразни концепции, като някои от тях не съумяха да се наместят на пазара, а други бяха добити от свои съперници. Подобно на Uber и Airbnb и споделеното хранене обаче среща отрицателните реакции на обичайния бизнес. А главните компликации за платформите и за мераклиите, решили да готвят за непознати, е по линия на необятните регулации във връзка с храната. Подробности тук.

4. 7/8 незнайни

Секретно. В този жанр тв водещият Слави Трифонов учреди партията си и сглобява малкия екран си. След няколкомесечно неявяване от екран той към този момент е притежател на " Тв Стара Загора " и разгласи завръщането си пред фенове при започване на ноември. И толкоз. Без въпроси от медии и с режисирано изказване по тематиката във Фейсбук. А всички незнайни с математиката по какъв начин и до какъв брой фенове ще доближава, какви ще са рекламният модел и нужният бюджет и финансиране най-малко за първите месеци остават без отговори.

5. Когато порасна, ще ми трябват пари

Пари за обучение, по-лесен старт в живота, покупка на жилище, започване на първия си личен бизнес. Всеки родител желае да обезпечи най-хубавото бъдеще за своето дете, когато то порасне, и по тази причина постоянно се замисля кой е най-хубавият пестелив вид за това. До огромна степен по-ниската капиталова просвета в България и манията по парцелите лимитира вложенията до тях и до банковия влог. И тъй като не всеки може да вложи пари незабавно в жилище с капиталова цел, което да остане и след години за децата, другата опция са спестявания с по-малки суми, само че постоянно. Разбира се, вложенията в един младеж надалеч не се лимитират единствено до финансовата част, само че когато приказваме за нея в България, разновидностите са лимитирани до няколко - детски банков депозит, застраховка живот, взаимни фондове, вложения в благородни метали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР