Шумно рекламираните от прокуратурата мерки за защита на лекарите едва

...
Шумно рекламираните от прокуратурата мерки за защита на лекарите едва
Коментари Харесай

Спецзащитата на лекарите се оказа елементарна PR акция

Шумно рекламираните от прокуратурата ограничения за отбрана на лекарите надали ще доведат до предпазен резултат върху нападателните пациенти и до по-тежки санкции за биячите на медици.

Ден откакто основният прокурор Сотир Цацаров се срещна със здравния министър Николай Петров и стартира концепцията специфични дежурни прокурори да са разполагаем при набези на лекари, с цел да се форсира следствието и наказването на причинителите, стана ясно, че на процедура съвсем нищо няма да се промени. Всъщност на лекарите от незабавните центрове по места ще бъде раздаден телефонът на дежурния прокурор, написа в. "Сега ".

Ще бъдат избрани и съответни прокурори, които да проверяват делата против медици. Те обаче няма да дежурят непрекъснато в прокуратурата, а просто подобен вид каузи ще се разпределят единствено на тях. Специално образование не се постанова, защото тези похищения не са комплицирани закононарушения, обясниха от прокуратурата. Идеята е лекарите да могат да се свържат с прокурора при нахлуване. На процедура по този начин медиците ще могат да прескочат тел. 112, където единствено приемането на сигнала лишава няколко минути, а по-късно би трябвало да се чака предаването до полицията и прокуратурата. Това може да форсира започването на следствието. За да бъде задържан биячът обаче, би трябвало да се викне полиция.

Абсурдното е, че прокурорите към този момент ще инструктират жертвите по какъв начин да се грижат за доказателствата за закононарушението - нещо, което въобще не е тяхна работа, а на полицията.

Нападателите може и да бъдат съдени по бързата процедура, само че отново ще получават най-вече условни присъди, а по-вероятно санкции, тъй като подобен е законът. В всеобщия случай по тези каузи медицинските експертизи сочат, че от нападението няма разстройство на здравето, което пък дава опция на съда да наложи условно наказване или санкция, обясниха от прокуратурата.

В Наказателен кодекс е записано, че при нанасянето на телесна щета утежняващо виновността събитие е, в случай че потърпевшият е служител на реда, магистрат, митнически чиновник, медицински експерт или други При лека телесна щета наказването е от една до три години затвор или до пет години, в случай че има разстройство на здравето. Тъй като в множеството случаи такова не се установи, обвиняване се повдига по текста, предусещащ по-лекото наказване, т.е. три години. Оттук идва и опцията нападателят да се размине с присъда и да бъде глобен единствено с санкция.

Тригодишното наказване е измежду изискванията да се стигне до освобождение от наказателна отговорност. Другите са обвиненият да няма предходни осъждания и вредите от закононарушението да са възобновени. Замяната на присъда с санкция обаче не би трябвало да се приложи, когато причинителят е бил пийнал или дрогиран. Това обаче не е спънка той да получи условна присъда. Според статистиката, представена от Цацаров, през 2014 година са били формирани 5 досъдебни производства за посягане против медицински експерти, при които са наказани четирима - 1 дейно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на санкция.

През 2015 година са формирани 4 досъдебни производства, наказано е 1 лице - на санкция. През 2016 година са формирани 2 досъдебни производства и са наказани четирима - двама условно и на двама е наложена санкция. Според здравния министър за тази година са регистрирани 52 случая на форми на принуждение над медицински екипи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР