Шумният скандал с придобиване на българско гражданство, който избухна през

...
Шумният скандал с придобиване на българско гражданство, който избухна през
Коментари Харесай

В. Симеонов: Правим безсмислени комисии по медийни публикации

Шумният скандал с придобиване на българско поданство, който избухна през есента на 2018 година и който разтресе върховете на властта, ненапълно получи своята развръзка в Народното събрание, откакто в четвъртък депутатите утвърдиха с внушителното болшинство от 134 гласа " за " отчета на парламентарната анкетна комисия. Тя бе ръководена от Йордан Цонев (ДПС) и бе образувана, с цел да изследва и откри дали е имало корупция при издаването на български паспорти. По време на съвсем двучасовия спор в пленарна зала само самостоятелният Павел Шопов от " Атака " съобщи, че комисията не е свършила нищо значително, макар че 4 пъти бе удължаван мандатът й, и че с нея проблемите и невижданият скандал единствено са били " заметени под килима ".

Представителите на другите обединения оповестиха, че са удовлетворени от свършеното и че работата на комисията била " за образец ". Направените заключения пък щели да послужат за основа на бъдещите промени в закона за поданството, най-много във връзка с капиталовото. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов в типичния си жанр упрекна медиите за протичащото се в политическия живот. По думите му било огромна неточност съставянето на комисията, тъй като имало единствено медийни изявления за възможна корупция в Агенцията за българите в чужбина да вземем за пример, само че нищо значително не се е случило след показната акция на прокуратурата там през 2018 година

" Комисията работеше паралелно с работата на прокуратурата и нямаше какво да направи с изключение на да разпише обективно обстоятелствата и също да потърси неточности. Поздравявам сътрудниците, че са си свършили съзнателно работата. Но считам, че е време Народното събрание да спре да работи по медийни изявления ", настоя Симеонов.

" Редно ли е да гасим пожар с туба бензин? Всичко това стана след едно показно влизане на прокуратурата и медийни изявления, в които се посочваха виновници. Повече от половин година, откогато е задържан Петър Харалампиев, той не е наказан, нито има основателни доказателства. Този човек 8 месеца лежа в ареста. Ние в действителност съсипахме този човек и това съгласно мен е леке върху българския парламент, съобщи Симеонов.

" Работата на анкетната комисия за казуса с придобиването на българските паспорти стартира в скандална и напрегната конюнктура и видите ли тя съумява да успокои обстановката. Това беше задачата на комисията - да потуши абсурда, да успокои обстановката и да направи по този начин, че сега абсурдът да се гледа в полупразна зала при съвсем никакъв интерес ", уточни от своя страна Павел Шопов.

По думите му сходен скандал с една от ръководещите партии (визира ВМРО) в една естествена страна и в едно обикновено държавно управление, " можеше да потопи целия кабинет, тъй като беше мега скандал ". Според Шопов Движение за права и свободи пък било в ръководството и по тази причина този скандал се дал на тях - с цел да го потушат. Така постъпили ръководещите и през днешния ден, откакто дадоха на Йордан Цонев още веднъж да оглави парламентарна комисия, която да ревизира по какъв начин се разходват обществените средства с ковид.

" Никой не трепери от едни " скандални " разкрития на български и непознати медии. Най-малкото тъй като те имат един първоизточник. В комисията бяха изслушани всички, в това число и основния прокурор, само че единственият, който не реши да се яви бе Катя Матева, която бе създател на тези изявления. Едно нейно изявление за непозната медия бе оповестено в българска, само че нито едно от тези изказвания не се потвърди. Комисията си свърши работата ", отговори на Шопов депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов.

От партията недоумявали за какво се слага акцент единствено върху работата на организацията за българите в чужбина (ДАБЧ). " Не е единствено тя в процесът за предоставяне на българско поданство, като актът най-сетне се издава от вицепрезидентът. Бих сложил въпроса по какви критерии вицепрезидентът взема решение да дава или да издава отвод за такива документи. На него към момента не сме дали отговор ", съобщи Богданов.

Подкрепи го и сътрудника му от НФСБ Хриситян Митев, който разяснява, че в процедурата за придобиване на българско поданство има един комплициран състав и той приключва с вицепрезидента.

Според ръководещите от ГЕРБ обаче комисията потвърдила, че когато се касае за толкоз комплициран проблем, депутатите могат да работят добре и в съгласие. Маноил Манев позволи, че даже рецесията с вируса сега може да се отрази на проблемите с поданството.

УДОБНО ЗАБРАВЕН СКАНДАЛ

" Каква рецесия? Какво общо със абсурда? Тук става въпрос за корупционен скандал. Каква е тази горделивост, че сте си свършили добре работата? Тя е, че сте замели казуса под килима и сте отървали ръководещите да дават отговор ", отвърна го Павел Шопов. Според него едно лице с години управлявало организацията и вкарвало пари в една партийна каса. А коронавирусът съдействал всички кавги при ръководещите услужливо да се не помнят от хората.

" Не може когато приказваме за българи, българско поданство, предоставяне на паспорт на български жители, на хора с такова съзнание, ние да си мерим... патриотизма. Българското поданство не се състои единствено в една организация там. И в случай че има проблеми, които сме показали, те минимум са там. Най-малкото и някои от нас в тази комисия се е занимавал да замита нещо. Става въпрос, че три институции могат да желаят едни и същи документи и да ги връщат. Не е редно това, че имате партийни търкания с някого, да се меша в политиката на страната ", отвърна Манев на Шопов.

Според депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков целият скандал с издаването на българското поданство е " тежък удар върху държавността " и че прокуратурата прокуратурата би трябвало доста ясно да каже имало ли е корупция в държавните институции. Според него комисията е открила два казуса - къде са опциите за корупция при придобиване на поданството, изключително при даването му по генезис. " Ключово значимо е, само че не е регламентирано ясно в закона ", уточни Зарков. По думите му законодателна " дупка " имало и в така наречен капиталово поданство, за което нееднократно сме порицавани от страна на Европейска комисия, че няма ясно написани правила. " Сериозна наредба би трябвало ", уточни депутатът от левицата, като акцентира, че с отчета не е " свалена политическата отговорност ".

ПРЕДИСТОРИЯТА

Скандалът с пазаруването на български паспорти се развихри през 2018 година В края на октомври при акция на прокуратурата бе задържан тогавашният началник на ДАБЧ Петър Харалампиев, посочен за поста от съуправляващата Вътрешна македонска революционна организация, след следствие на корупционна скица за нелегално издаване на удостоверения за българско поданство. При спецакцията бяха арестувани над 20 души, само че в следствие упрекнати бяха четирима, измежду които и Харалампиев. Но обвиняванията към момента не са вкарани в съда. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР