Шуменският производител на алуминиеви изделия Алкомет очаква значителен ръст на

...
Шуменският производител на алуминиеви изделия Алкомет очаква значителен ръст на
Коментари Харесай

"Алкомет" прогнозира увеличение на продажбите си с 65% тази година

Шуменският производител на алуминиеви произведения " Алкомет " чака забележителен растеж на продажбите си през тази година. Прогнозата е основана на сегашните цени на алуминия и регистрира засиленото търсене най-много на разнообразни типове профили. Ако предвижданията се осъществен, компанията ще усили продажбите си с 65% до 850 млн. лева Очакваните равнища на EBIDTA са 5-7%, а маржът на чистата облага сред 2 и 3%. Това излиза наяве от годишния доклад на сдружението, който беше оповестен на уеб страницата на Българската фондова борса. През предходната година поради скъпия алуминий приходите на компанията набъбнаха с 50%, само че по-високите разноски за лихви, както и натежалите енергийни цени задържаха компанията на дребна загуба.
Профили
Прогнозите на компанията са продажбите на пресови произведения да набъбнат с към 15% в размер и да доближат 33 хиляди тона. Причината за това е увеличеното търсене в Европа, което е движено главно от изпълняваните енергийни планове, автомобилната промишленост, машиностроенето, строителството и вътрешния дизайн. Вече над 26% от пресовото произвеждане е на профили с по-висока добавена стойност (специални, елоксирани, боядисани), като това ще остане акцент и през тази година.

След като през 2019 година " Алкомет " пусна нова 2500-тонна преса в завода си в Шумен, през предходната година беше намерено и произвеждане за механична обработка на профили, където се създават съставни елементи главно за електрически автомобили, както и елементи за други браншове. През предходната година стана ясно, че компанията е подписала 12-годишен контракт за доставката на съставни елементи за електрическите коли на BMW. В доклада се показва, че тестовите поръчки минават сполучливо и предприятието се готви за серийно произвеждане през тази година.
Фолио
Ръст, въпреки и по-малък (около 3%), се чака и в продажбите на валцови произведения, които тази година би трябвало да доближат към 60 хиляди тона. Капацитетът на завода за такива артикули се усили, откакто предходната година компанията пусна в употреба нов студеновалцов стан. От " Алкомет " регистрират нараснало търсене, изключително от промишлености като опаковъчната, автомобилостроенето, климатичната и вентилационна техника, строителството, металообработването и други През тази година компанията още веднъж възнамерява да натъртва на продажбите на фолиа - домашен (където държи една пета от европейския пазар), механически, пакетиращи, както и на финсток (ленти за топлообменници), които имат висока добавена стойност. Именно с помощта на валцовите артикули през предходната година Съединени американски щати са били най-бързо растящият пазар, който към този момент генерира над 8% от общите продажби. Като цяло " Алкомет " продава главно в Европейски Съюз - Германия, Полша, Италия, Испания.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР