Шумен. Община Шумен организира Месец на Българското председателство на Съвета

...
Шумен. Община Шумен организира Месец на Българското председателство на Съвета
Коментари Харесай

Шумен: Общината организира Месец на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Шумен. Община Шумен провежда Месец на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Проектът беше показан на брифинг с присъединяване на Росица Антонова, зам.-кмет, Иван Капралов, публичен медиатор на Шумен, и доцент Юрий Проданов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Инициативата се финансира по грантова скица „ Подкрепа на начинания на общините, свързани с районното измерение на Българското председателство на Европейски Съюз 2018 “. Проектът ще се осъществя от 27 март до 28 април, в партньорство с Шуменския университет и публичния медиатор.
Заместник-кметът Росица Антонова уточни, че задачата е да се осмисли ролята и мястото на Европейски Съюз, смисъла на ротационния принцип, както и изгодите за България. В рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Община Шумен афишира конкурс за ученическо есе на тематика „ България в Европа или европеец ли съм “. Покана за присъединяване е изпратена на всички междинни учебни заведения в града, за присъединяване на възпитаници от 9-ти до 12-ти клас. Творбите се одобряват до 12 април на електронния адрес на общината. Обявява се и фотоконкурс на тематика „ Европа в Шумен “. В период до 20 април се чакат фотоси на здания, места, екстериори, импресии, които внушават чувството за принадлежност към европейското културно пространство. В състезанието с изключение на възпитаници могат да се включат студенти и юношески организации. Жури ще отличи най-хубавите произведения, които ще бъдат оповестени на уеб страницата на Община Шумен и на уеб страницата на Медийния център на Шуменския университет. В рамките на плана са планувани информативен семинар “Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ” на 18 април и полемика “Пръв измежду равни – Ние и Европейския съюз ” на 25 април.
„ Инициативите в границите на този месец са ориентирани главно към младежите на Шумен “, уточни омбудсманът Иван Капралов, който ще бъде модератор на семинара. „ Европредседателството ни дава опция да се увеличи гражданското обучение и да се изясни какво се случва в страната ни “, сподели Капралов. По думите на доцент Юрий Проданов Шумен и Европа се появяват за пръв път в медии през 1858 година в стихотворението „ Европаизъм в Шумен “ на Райко Жинзифов. „ За мен е изцяло естествено, когато приказваме за Шумен, да приказваме за Европа. Този план напомня една традиция още от 19 век – този град да се съизмерва с европейското “, съобщи доцент Юрий Проданов. Той сложи акцент и върху фотоконкурсът. „ В Шумен има места, които би трябвало да бъдат показани поради това, че там се усеща непровинциалното, неориенталското, а европейското “, сподели доцент Проданов.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР