Щом заех поста на министър на здравеопазването, видях на първо

...
Щом заех поста на министър на здравеопазването, видях на първо
Коментари Харесай

Проф. Хинков: На челни места сме в ЕС по преждевременна смъртност

Щом заех поста на министър на опазването на здравето, видях преди всичко големият брой лечебни заведения, доста повече, в сравнение с са ни нужни. Знам този проблем от 2001 година, когато беше отстранена главата за приватизацията в Закона за лечебните заведения. Оттогава стартира един развой на роене на лечебни заведения - частни лечебни заведения. Една единствена държавна болница е издигната за този интервал. Сега строим с 300 страдания национална детска болница. Зарекъл съм се, че тази детската болница ще я докарам до първа копка, и това е мой персонален приоритет.


Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков по време на VI-я Национален конгрес на Български лекарски съюз, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Със прекъсването на опциите за приватизация, ние създадохме условия за основаване на частна болнична система, която работи доста добре. Българина си доплаща съвсем половината от разноските, а от горната страна видяно, системата ни е добре, тъй като ние сме почти на междинните равнища във връзка с Брутният вътрешен продукт. Това значи, че ние натоварваме оптимално българския пациент ”, добави проф. Хинков. Парадокс за него е, че ние страната ни е на първо по смъртност в Европейски Съюз.

Здравният министър сподели, че преждевременната смъртност е значим индикатор. “Смътност, която е предвидима, т.е., смъртност, която се дължи на липса на превантивни ограничения и предотвратима, която се дължи на недобра здравна грижа. И по двата индикатора ние сме в доста високи стойности в Европейски Съюз. Има някакъв проблем в самата система ”, разяснява той и увери, че се вършат опити да решат този въпрос с усъвършенстване на разноските в системата. Той обаче запита по какъв начин да го създадат при 8% здравна вноска. “Няма политическа воля, няма политически водач, който да сложи този въпрос ”, установи той.

“Имаме едно огромно натоварване на НЗОК, и дефицитът е четиридесет и няколко % ” сподели здравният министър и разяснява, че нещата няма да се решат за няколко месеца или четири години.

“Трябва да се стартира устойчива политика на превъзмогване на тези съществени дефицити ”, безапелационен е здравният министър. По думите му междинното акционерното присъединяване на страната в общински лечебни заведения е 80%./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР