Що се отнася до настоящото положение, във военен смисъл то

...
Що се отнася до настоящото положение, във военен смисъл то
Коментари Харесай

Напрежението в Косово може да прелее на територията на Централна Сърбия, смятат сръбските власти

„ Що се отнася до актуалното състояние, във боен смисъл то е устойчиво, само че като такова е непредвидимо и натоварено с рецесията на сигурността на територията на Косово и Метохия, която елементарно може да прелее на част от територията на Централна Сърбия, надлежно на сухопътната зона на сигурност “, съобщи Мойсилович, представен от Българска телеграфна агенция.

 

След като Белград отхвърли да е струпвал, Мойсилович съобщи, че сръбската армия няма ограничавания за броя на хората, ситуирани в сухопътната зона на сигурност, само че съществува ограничаване за косовската полиция, която не може да навлезе на по-малко от километър от границата в Сърбия.

 

„ Ако министерството на защитата получи разпореждане от висшия главнокомандващ (президента на Сърбия Александър Вучич) да се върнем в Косово и Метохия като част от територията на Република Сърбия в сходство с нашата конституция и интернационалното обществено право, ние ще осъществим тази задача, само че и тогава бихме съобщили на (мироопазващата задача на НАТО в Косово), че сръбската армия е почнала такова деяние “, акцентира Мойсилович.

 

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово, като последната ескалация на напрежението бе провокирана на, Северно Косово, когато бе погубен един косовски служител на реда, а в последвалата престрелка починаха и трима косовски сърби, част от проведена въоръжена група. 

 

Мойсилович уточни, че силите на сръбската армия са били „ разместени “ на 24 септември, само че тя не е била в цялостна бойна подготвеност, както Прищина твърдеше и не е обучавала членове на въоръжената група, взела участие в конфликта. Той добави и че показаните от косовската полиция фотоси на иззето в с. Банска оръжие съставляват въоръжение, което всеки в Косово има и то не може да бъде обвързвано непосредствено със сръбската армия.

 

Сръбският означи, че сега Сърбия не би трябвало да се занимава с това какво усещане оставя в Запада или Изтока, а с това какви са обстоятелствата, свързани със събитията от предходната седмица.

 

„ Изложени сме на сериозен политически напън, да не кажа оценка, да не кажа други типове стандартна и неконвенционална връзка по отношение на страната ни, само че дублирам, че една суверенна и самостоятелна страна взима решения в сходство със своята конституция и закони, а не с цел да се хареса на някого “, акцентира той.

 

Вучевич добави, че Сърбия е правова страна и държавните органи ще изпълнят всички процедури по следствието на Милан Радойчич, който пое отговорността за събитията в с. Банска и на който през вчерашния ден бе избран арест за 48 часа от прокуратурата в Белград.

 

„ Държавните органи задвижиха процедура в сходство със закона, както би бил казусът с всеки различен жител, който изпадне в такава обстановка. Това, което съобщихме, че ще създадем като страна, като Сърбия, е да проверяваме всички обстоятелства, които са ни налични “, заключи Вучевич.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР