Щетите върху продукцията, причинени от вулкана на канарския остров Ла

...
Щетите върху продукцията, причинени от вулкана на канарския остров Ла
Коментари Харесай

Огромни са щетите за банановите плантации, причинени от вулкана в Ла Палма

Щетите върху продукцията, породени от вулкана на канарския остров Ла Палма, привлякоха вниманието на общността върху бранш, в който работят 15 000 души в целия архипелаг (между 7 000 и 8 000 единствено в Ла Палма) и който способства за 2% от районния Брутният вътрешен продукт (и към 10% от Брутният вътрешен продукт на острова). Канарският банан е един от най-популярните плодове в Испания и от ноември 2013 година е предпазен с щемпел за качество на общността. Въпреки това, защото европейският пазар беше отворен за свободна конкуренция през 1993 година, производителите му разчитаха на помощ от Брюксел, с цел да могат да се конкурират с по-ниските цени на бананите. Субсидии, които понякога са застрашени от съкращения, написа.

Загубите върху продукцията от вулкана Кумбре Виеха

Лавата към този момент е унищожила повече от 100 хектара бананови насаждения, само че в случай че към тях се прибавят и повредените от спирането на водоснабдяването или блокирането на достъпа, компрометираната повърхност доближава 400 хектара банани и 100 хектара лозя и авокадо, по данни на Координатора на организациите на земеделските производители и фермери (COAG) на Канарските острови.

" Ако се прибавят площите, покрити с пепел, което предизвиква драскотини, а не петънца по кората на плодовете (естетически недостатък, който предотвратява продажбата им), повредената повърхност е близо 1500 хектара. Имайки поради, че приблизително на всеки хектар работи по един човек това значи, че са наранени най-малко 1500 директни работни места ", пресмята Рафаел Ернандес Рейес, президент на COAG Канария.

От изгорелите насаждения в плантациите, нормално се раждат към 6,5 милиона кг банани, което е приблизително 4% от общото произвеждане на Ла Палма през 2020 година (149 милиона).

" Физическите вреди, породени от пепелта, са обилни. Очакваме, че не по-малко от 40 милиона кг ще имат проблеми да бъдат пуснати на пазара, което е повече от 30% от производството на острова. Към това се прибавят проблемите с напояването и блокирането на културите заради затварянето на пътищата, които към момента не можем да оценим ", споделя Доминго Мартин, президент на Asprocan (Асоциацията на организациите на производители на банани на Канарските острови). По думите му, в случай че вулканичната активност спре, тези земи ще могат да се възстановят в границите на година. 

COAG пресмята, че най-малко за момента са изгубени 26 милиона кг банани в 400 хектара, директно наранени от бедствието, което е 17% от общото произвеждане на острова. От делегацията на Ла Палма в Търговската камара на Санта Крус де Тенерифе настояват, че до момента в който вулканът продължава да бълва магма, всеки опит за количествено установяване на икономическото влияние на изригването ще бъде припрян, тъй като вредите ще продължат да порастват.

След изригването на вулкана през 1949 година, изгорялата земя е можело да бъде отстранена и орана, само че настоящото законодателство в региона на околната среда го не разрешава, тъй че съгласно Доминго Мартин ще е доста трудно повърхността, опустошена от огъня, да бъде възстановена за земеделие.

Дори в случай че екологичните разпореждания разрешават интервенциите да бъдат възобновени, Рафаел Ернандес Рейес от COAG Канария поддържа тезата, че инвестицията ще бъде прекомерно висока. Въпреки че 8000-те канарски бананови дървета и 50-те опаковъчни компании са свързани в шест кооперативни организации, те не са постигнали по-голяма преговорна мощ по отношение на дистрибуторите и супермаркетите, които покачват и намаляват цените въз основа на комерсиалните си тактики. 

Производството в числа

По данни на земеделското министерство 386 милиона евро са били фактурирани от канарските банани през 2019 година От тази сума 384 милиона на вътрешния пазар и 1,7 милиона в чужбина.

Според статистиката на външното министерство 375 милиона кг банани е внесла Испания през 2020 година на стойност 213 милиона евро. Основните страни на генезис на импортираната продукция са Коста Рика, Колумбия и Кот д`Ивоар. 

В същото време, 96,5 милиона кг банани са били изнесени от Испания през 2020 година за сумата от 66 милиона евро, изключително за Португалия (85 милиона килограма). Но огромна част от този размер е реекспорт на банани от други страни. 

Помощите за бранша

Банановата промишленост в Ла Палма чака помощта, която ще дойде за засегнатите от изригването на вулкана Cumbre Vieja. Правителството към този момент утвърди пакет от повече от 213 милиона евро, който включва 20,8 милиона дотации за първичния бранш на острова, от които 2 милиона ще бъдат употребявани за гаранции, а останалите ще бъдат трансферирани на самостоятелната общественост, която да поеме отговорността да ги управлява. Автономната общественост може да отпусне 14 милиона евро за земеделие и животновъдство и 500 000 за лов на риба.

Докато средствата идват на острова, държавното управление на Канарските острови пренасочи 10,5 милиона евро за сметка на районния бюджет. От тази линия в зависимост от вредите всеки производител ще получи помощ до 20 000 евро. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР