Щетите по време на третото най-горещо лято в страната са

...
Щетите по време на третото най-горещо лято в страната са
Коментари Харесай

Швейцарските ледници са загубили 10% от обема си за 2 години

Щетите по време на третото най-горещо лято в страната са големи. Само за две години се е стопил толкоз лед, що се касае за трите десетилетия преди 1990 година дружно.

" Тази година беше предизвикателство, заради обстоятелството, че през зимата имаше малко сняг. Регистрираната дълбочина на снега е рекордно ниска, а лятото беше доста топло. Комбинацията от тези два фактора е най-лошото, което може да се случи на ледената маса ", изясни Матияс.

Повече от половината от ледниците в Алпите са в Швейцария, където температурите се покачват към два пъти над междинните за света поради изменението на климата.

" В момента губим дребните айсберги. Отдолу под стопената част остава скали и парчета. Региони, които през последните десетилетия и епохи са били покрити със сняг и лед, се трансформират в едни черни скатове поради рисковете от срутване на камъни. Толкова доста разнообразни неща се трансформират в Алпите ", сподели Матиас.

Топенето е засегнало цялата алпийска страна, чиито 1400 ледника зареждат безчет езера, реки и потоци. На места климатичните промени имат толкоз огромен резултат, че се е наложило редица проучвания на терен да бъдат прекъснати.

" В края на август и през септември, видяхме, че на височина от над 5000 метра термометрите демонстрират нула градуса. Това е нов връх, който беше усъвършенстван няколко пъти през тази година и докара до доста интензивно размразяване. Ако това продължи и в бъдеще, което е доста евентуално, е допустимо да станем очевидци на съвсем цялостното изгубване на ледниците в Алпите ", сподели професорът по глациология.

Според откриватели, половината от ледената маса на Земята е застрашена от изгубване до края на века. Особено в случай че повишението на междинната температура по света не бъде лимитирано до 1,5 градуса Целзий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР