Щетите от поройните дъждове във Вършец, паднали в периода 11-13

...
Щетите от поройните дъждове във Вършец, паднали в периода 11-13
Коментари Харесай

Щетите от пороя във Вършец са за над 7 милиона лева

Щетите от поройните дъждове във Вършец, паднали в интервала 11-13 юни 2022 година, са за над 7 милиона лв., заяви за Българска телеграфна агенция кметът на Вършец Иван Лазаров. Той посочи, че сумата е непостижима за общинския бюджет и локалната власт търси помощ от страната за възобновяване на разрушени от водната буря мостове и за изместеното корито на река Ботуня в градския парк във Вършец.

Само за корекция на корекцията на коритото на реката във Вършец и отвън града ще са нужни 6 милиона лв.. За възобновяване на отнесени и разрушени от водата мостове ще са нужни повече от 1 милион лв.. Проблемът може да бъде решен краткотрайно с слагане на сглобяеми железни структури и община Вършец е поискала от Министерството на защитата и Министерството на превоза да ѝ изпратят такива структури.

Водата е отнесла или разрушила един мост, който свързва обособени квартали на Вършец и един мост за коли, по който се стига до хижа „ Бялата вода “ в Стара планина и до огромна птицеферма за яйца и месо край града. Отнесени са и дребни пешеходни мостове.

Местната власт е потърсила помощ и от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди към държавното управление, само че за разпределяне на средства от там са нужни планове за дейностите за премахване на всяка от вредите, а това лишава време.

Според Иван Лазаров за възобновяване на предходния образ на курортния град Вършец, връщане на реката в остарялото ѝ корито и възобновяване на отнесените мостове ще е нужно най-малко година и половина време.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР