Щефен Халинг е един от водещите европейски експерти по Украйна

...
Щефен Халинг е един от водещите европейски експерти по Украйна
Коментари Харесай

Зеленски влезе в капана на своите обещания

Щефен Халинг е един от водещите европейски специалисти по Украйна към реномираната немска Фондация за стопанска система и политика (SWP) в Берлин. Завършил е политология и изследва процесите на промяна в Източна Европа и Евразия.

Бойчо Дамянов, Виена, особено за " Стандарт "

-  Какви промени очаквате в Украйна след избирането на Владимир Зеленски за президент ?
- Да стартираме с вътрешната политика. Много неща ще зависят от новоизбрания на 21 юли парламент. В Украйна тези избори са значими, защото Народното събрание играе огромна роля в ръководството на страната. При това неговата партия „ Слуга на народа “ ги завоюва с безапелационни 43%. Това е доста висок резултат, като се има поради, че тази партия за в този момент съществува единствено на хартия. Нищо не знаем за нея, какво съставлява, какви са задачите ѝ, какви задания си слага, каква е нейната стратегия и така нататък

Но въпреки това, в Украйна нещата се развиват по към този момент одобрени модели – появяват се някаква политическа персона и към нея стартира да се образува някаква партия, в нашия случай това е Зеленски, по-рано беше Порошенко.

Партията ще се строи от горната страна надолу, а не както нормално – изпод нагоре по схемите на базовата народна власт. Бих добавил и още едно събитие, че половината от депутатите бяха издигнати на мажоритарен принцип – директно от изборните окръзи.

Това също затруднява прогнозата. Вече доста пъти към Украйна бе отправян укор от страна на Запада в изборната система да бъде отстранена мажоритарната съставния елемент и да остане единствено пропорционалният принцип. Но такава промяна не бе осъществена и половината от депутати бяха определени директно. Украинският опит демонстрира, че те се издигат като самостоятелни депутати, само че по-късно по предписание, те застават на страната на държавното болшинство. Затова доста въпроси към момента са отворени.

- Каква е прогнозата Ви за бъдещата външна политика на Украйна?
- В тази област президентът разполага с задоволително огромни компетенции. Тук също има много неразбираеми неща и открити въпроси. За в този момент сякаш има някаква последователност. Зеленски към този момент съумя да се срещне с Емануел Макрон и Ангела Меркел, следва му среща и с Доналд Трамп. Темите на тези срещи не са нови: спорът в Донбас, продължаването на Минския развой. По тази причина чакаме и известна последователност в украинската външна политика.

- Германия се явява поръчител в този развой, по какъв начин би могла да спомага за решаването на спора?
- От една страна, оказвайки напън върху Русия с поддържането на глобите против нея. От друга страна, влияейки на Украйна да извършва своите отговорности по трайно и дълготрайно преустановяване на огъня. Едва по-късно може с политически старания да се реализира някакъв прогрес. Разбира се, от страна на Европейски Съюз и на Германия опциите за въздействие върху Украйна са прекомерно лимитирани.

От страна на Русия за в този момент не виждам намаляване на позицията - в противен случай, имам поради издаването на съветски паспорти на популацията от Донецката национална република и Луганската национална република. Предполагам, че украинското управление го приема като оказване на напън.

- Порошенко в последния миг преди идването на Зеленски прокара през Радата Закона за украинския език. Какви са оценките на Европейски Съюз и на Германия по този въпрос?
- Зеленски съобщи, че ще извърши инспекция на този закон и ще я разпореди на правосъдните органи. Въпросът е до каква степен съдът и инспекцията ще са самостоятелни. Също по този начин ще има значение и това по какъв начин Съветът на Европа и Венецианската комисия ще оценят хода на промените в Украйна. За в този момент е мъчно да се каже до каква степен този развой е ефикасен и  какъв е характерът на неговото развиване и посока.

Преди време Порошенко уверяваше Меркел, че приемането на въпросния закон било част от неговата предизборна битка, която сякаш била издигната на патриотизма – войска, език, религия! С тези три опори той щял да се опита да завоюва изборите. И в този момент този закон става сериозна пречка и предизвикателство за новото управление на страната.

- Смятате ли, че Зеленски ще се опита да промени външнополитическия курс, който той наследи от Порошенко?

- Мисля, че във външната политика той няма огромен периметър за изменение на предходния курс. Това, което би било допустимо е да предвижи напред процесът в Донбас, който по принцип е в региона на вътрешната политика. Още повече, че това беше едно от основните му заявки в предизборната му битка.

Ако удържи на думата си, това ще усъвършенства и облекчи доста живота на хората в ДНР и ЛНР.  Това са въпросите свързани на първо място с изплащането на пенсиите, на разнообразни типове обществени помощи и надбавки, а също и анулацията на икономическата обсада, която Украйна наложи на тези области. Тези въпроси са предмет на разискване и на контактната група по Минския формат. Зеленски получи мандат на доверие от своите гласоподаватели точно и най-много за тези свои обещания и той в този момент е в клопката на своите заявки – цялата му легитимност е издигната на неговите обещания да реализира политически промени.

Тук е доста значим и информационният метод – по какъв начин ще води диалозите и какви обещания ще дава на хората от източната част на Украйна. През последния интервал от ръководството на Порошенко и по време на самата му предизборна битка бе насъбран много отрицателен баласт. На Зеленски му следва много работа с цел да сътвори нови вероятности за другарство с ДНР и ЛНР.

- Не е загадка, че Европейски Съюз, Германия и Франция симпатизираха на Порошенко. Сега им се постанова да работят със Зеленски. Колко бързо може да бъде изработен този завой?
- Разбира се, че ще им се наложи да работят със Зеленски. Въпросът е в това по какъв начин и по какъв метод ще бъде построено бъдещото съдействие. В навечерието на изборите Макрон се оказа най-мъдър измежду европейците – той изрече своята поддръжка и на Порошенко, и на Зеленски. Меркел се срещна само с Порошенко, оправдавайки се, че бил настоящият президент и нещо от този жанр.

Мисля, че и Европейски Съюз и Франция и Германия ще заемат изчаквателна позиция. Важни ще бъдат непосредствените контакти със Зеленски. Едно нещо към този момент е напълно ясно – следва да се работи със напълно нови и непознати хора и това няма да е елементарно и просто. Всичките контакти, които бяха основани в продължение на доста години внезапно към този момент не съществуват.

Извършват се и предстоят съществени кадрови промени, в това число и в украинското външно министерство. Този развой ще засегне и двете страни – и Европейски Съюз, и самата Украйна. Но не мисля, че като цяло позицията на Германия или на Европейска комисия по Украйна ще се промени.

- Навярно ще има значение с какви начинания и оферти ще излезе Зеленски пред Запада?
- Не единствено, Германия най-внимателно ще следи по какъв начин ще се развива процесът на промените в Украйна. На първо място – до каква степен съществено ще се реализира битката с корупцията. Също по този начин от него се чакат ограничения и дейности, които да водят до подсилване на правната система и на правните промени.

Това за Европейски Съюз, мисля и за самата Украйна, би трябвало да е явно – само спазването на правните правила и основаването на ефикасна правна система могат да основат непоклатимост и сигурност в развиването на страната.
В умозаключение мога да кажа – има неуреден боен въпрос в източната част на страната, има неразбираема външнополитическа съставния елемент, само че в последна сметка по-нататъшното развиване на страната ще зависи от вътрешнополитическата непоклатимост на обществото, където има още доста да се работи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР