Ще ви върнем няколко месеца назад... През април европейският шампион

...
Ще ви върнем няколко месеца назад... През април европейският шампион
Коментари Харесай

Шампион по биатлон без заплата 3 месеца, Руди Гела одобрява скандален проект

Ще ви върнем няколко месеца обратно... През април европейският първенец по биатлон за младежи Благой Тодев разкри, че не е получил никакви хонорари от страната за своите резултати в най-успешния ни зимен спорт.

" През миналия сезон станах европейски първенец, международен вицешампион, притежател на дребния бистър глобус в самостоятелната дисциплинираност при младежите и състезател на месец януари. За тези резултати получих 0 лв. от страната и три месеца сме без заплати ", съобщи на 29 април младият състезател, засегнат от безхаберното отношение на някогашния министър Радостин Василев и експремиера Кирил Петков, към които бяха ориентирани думите му...

На фона на това самопризнание на една от обещаващите ни спортни звезди, същият този министър Василев, прочут и с прозвището Руди Гела, по програмата на Министерството на младежта и спорта за битка със зависимостите е одобрил контракт, по силата на който, с изключение на всички забъркани по веригата, за един нищо и никакъв оператор е плануван хонорар от... 5000 лв., за два часа работа, написа ПИК.

Скандалното разобличаване направи служебният министър на спорта Весела Лечева, която е меко казано в потрес от безконтролното харчени на държавни пари по времето на своя предходник.

" Едно съдружие по програмата за битка със зависимостите е записано в деня, в който подава своето заявление и план за финансиране. Одобрено е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лв.. При мен минават писма за надалеч по-малки суми, които могат да допринесат за доста по-добър резултат. В рамките на 5000-10 000 лв. може да подпомогнеш разнообразни типове спортове и треньори. При мен е целият план, който другояче е значителен, само че в случай че влезем в елементи, ще видите по какъв начин се аргументира изхарчването на тези 500 000 лева В рамките на два месеца в три града да се организират три концерта и по един спорен и обучителен модул. Това е разхищаване, което няма по какъв начин да позволи. И това ме накара да направя по-сериозна инспекция за всички планове, финансирани по тази стратегия ", съобщи Лечева в изявление за " Телеграф ".

Лошото е, че по контракта, подписан от Гела, към този момент са били преведени 80% от сумите.

" Един подробност - наем на зала в Габрово - 5900 лв., наем на зала във Велико Търново - 6800 лв. за обучителен модул за един ден. От моя непретенциозен опит по акции, няма такава цена за зала нито в Търново, нито в Габрово. Хонорарът на оператора, който би трябвало да снима събитието, е 5000 лева Мисля, че и нашите най-хубави оператори не получават сходен хонорар за два часа работа. Концертите, без да има кой знае какви звезди, костват по 86 000 лв. в Габрово и в Търново.

Записано е, че се чака публика от 200 души! И това е утвърдено. За мен би трябвало да се трансформират разпоредбите за оценяване на такива планове. Трябва да бъде изменен напълно механизмът, да се привлекат външни оценители, да не се позволяват инцидентни организации без безусловно никакъв административен опит, преди малко основани. Това е процедура, която върви от години. Нали щяхме да променяме модела? Одобрени са плановете на още две разнообразни организации, само че с безусловно идентични управителни тела, и двете финансирани с по 150 000 лв.. Всичко е толкоз обикновено, несъвършен опит да се вземат съществени средства по най-безобразен метод, със подозрителен краен резултат ", възмутена е Лечева.

Тя добави, че от това, което е съумяла да изследва до този миг, особено федерацията по биатлон е била ощетена с 200-300 000 лева

" Един наш биатлонист разполага с 3 до 4 най-много чифта ски за сезон, негов противник - от 10 до 16 чифта. Ето я разликата, когато ги ощетиш с тези пари ", сподели още служебният министър.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР