Ще трябва да работите пет живота, за да направите това, което вашият шеф прави за една година, показва докладът

...
Пропастта между заплатата на главния изпълнителен директор и тази на
Коментари Харесай

Пропастта между заплатата на главния изпълнителен директор и тази на техния типичен служител винаги е била огромна. Но появата на AI вече заплашва да изостри тази празнина, обогатявайки C-suite за сметка на техните служители, според нов доклад на AFL-CIO.

Средното възнаграждение на главен изпълнителен директор сред компаниите от S&P 500 миналата година е 16,7 милиона долара – второто най-високо ниво на заплащане на изпълнителни директори досега, според годишния доклад на Executive Paywatch на групата. (2021 г. беше най-високата с $18,3 милиона)

Заплащането на главния изпълнителен директор е намаляло миналата година в сравнение с предходната година, каза Брандън Рийс, заместник-директор на AFL-CIO по корпорации и капиталови пазари. „Въпреки това, той не падна почти толкова, колкото паднаха цените на акциите, което е любимият критерий на главния изпълнителен директор за измерване на собственото им представяне.“

S&P 500 падна с повече от 18% през 2022 г., спрямо спад от само 9% за средния пакет от заплати на главен изпълнителен директор.

„По всякакъв начин заплащането на главния изпълнителен директор все още е извън класациите според исторически мерки“, добави Рийс.

За да поставим тези 16,7 милиона долара в контекст: ако приемем 45-годишна кариера при средно заплащане от 75 200 долара, редовните служители ще трябва да работят повече от пет живота си, за да направят това, което средният изпълнителен директор получава за една година.

Възнаграждението на главния изпълнителен директор се определя от борда на компанията и обикновено включва основна заплата заедно с опции за акции и бонус стимули - всичко това има за цел да гарантира, че шефът ще забогатее само ако компанията също го направи. Заплащането от най-високо ниво също така отчита обикновено дългите часове и уникалните квалификации на ръководителите.

Разбира се, критиците бързо отбелязват, че тези бордове обикновено са подредени с ръководители или бивши ръководители, които се възползват от системата.

Междувременно реалните почасови заплати на работниците в САЩ са паднали през 2022 г. за втора поредна година с 1,6% след коригиране спрямо инфлацията, се посочва в доклада за заплатите на изпълнителните директори.

Битката с ботове

Сред най-големите опасения, повдигнати в последния доклад за заплатите, е начинът, по който изкуственият интелект е готов да облагодетелства повече ръководителите, отколкото техните служители.

„Революцията на изкуствения интелект има потенциал да отприщи широкообхватен просперитет, който подобрява условията на труд и издига всички нас“, каза секретарят-ковчежник на AFL-CIO Фред Редмънд. „Но ако не бъде контролиран, ИИ може да увеличи икономическото неравенство и да подкопае сигурността на работните места... Не е нужно да е така и работещите хора започват да отвръщат на удара“, каза той, отбелязвайки как ИИ се е превърнал в централна препъваща точка в Холивудската стачка.

Изследователите казаха, че главните изпълнителни директори бързат да включат AI в бизнеса си без защити за работниците или работниците, които имат принос за това как ще се използва AI.

Въпреки че отбелязва, че работническото движение не се противопоставя на технологичните иновации, които улесняват работата, Редмънд каза, че работниците заслужават глас в това как се прилагат новите технологии. Филмови и телевизионни сценаристи, например, нарекоха AI чат ботовете „машини за плагиатство“, защото те могат да бъдат обучени на създадени от хора скриптове за създаване на така нареченото ново съдържание.

„Наистина смятаме, че е важно, когато компаниите ни кажат, че не могат да си го позволят, или че не работи за техния бизнес модел, да трябва да погледнем какво правят с възнаграждението на ръководителите и всъщност да ги призовем за непоследователността и лицемерието, които това отразява“, каза Дънкан Крабтрий-Айрланд, национален изпълнителен директор и главен преговарящ за SAG-AFTRA. „Нашите членове с право са загрижени за тези големи компании, които вземат и притежават техния имидж, техен образ, техни цифрови реплики и наистина ги заместват като работници.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР