Ще тестват изкуствен интелект на Луната. Луната е на път

...
Ще тестват изкуствен интелект на Луната. Луната е на път
Коментари Харесай

Ще тестват изкуствен интелект на Луната

Ще тестват изкуствен интелект на Луната. Луната е на път да бъде хазаин на един великански скок за изкуствения разсъдък.

Канадска система за машинно образование ще си проправи път до повърхността на Луната на борда на марсоход на Обединените арабски емирства, който започва със SpaceX на 11 декември.

Марсоходът Rashid, ситуиран на японския спускаем уред ispace, се чака да кацне тази пролет в търсене на минерали и други забавни предмети на лунната повърхнина. Системата на Канада ще осведоми роувъра за взимане на решения в огромна първа крачка за AI: „ Нито един AI в никакъв случай не е достигал оттатък ниската земна орбита до момента “, декларират чиновници на компанията.

Ако това проработи, технологията ще играе огромна роля за устрема на NASA към Луната, безапелационен е основният изпълнителен шеф на Mission Control Space Services (MCSS) Юън Рийд пред Space.com.

„ Изкуственият разсъдък ще бъде значим инструмент за взимане на решения на борда на галактически кораби “, твърди Рийд. Тази работа се простира освен до търсенето на вода на Луната, което NASA възнамерява да направи с задачите си Artemis, само че и до по-ефективно наблюдаване на Земята. И MCSS, компания от едвам 40 души до момента, се стреми да бъде на водещото място.

Когато множеството хора мислят за канадски технологии в Космоса, те си показват блестящи планове като  Canadarm:  серията роботизирани ръце, която обслужва совалки, Международната галактическа станция и скоро лунната станция Gateway на NASA. По-проницателните наблюдаващи могат също да цитират галактическата медицина или даже ракетостроенето като софтуерни области, в които Канада има опит.

MCSS обаче съставлява това, което вършат доста канадски дребни галактически компании: дават главен програмен продукт или съставни елементи, които летят във фонов режим, захранвайки задачи по целия свят. Компанията не популяризира цялата си работа; постоянно клиентите на MCSS желаят медийно внимание за личната си задача.

„ Ето за какво тази AI проява с Канадската галактическа организация е хубава, тъй като е значително обществено притежание и ни е разрешено да приказваме за това “, споделя Рийд.

Ако всичко върви по проект, Rashid ще работи почти един лунен ден (29 земни дни) на повърхността. Не се чака да продължи в границите на лунната нощ, само че като демонстрационна задача това е добре за MCSS. Компанията има проекти да извлече максимума от няколкото скъпи дни на Луната.

MCSS ще получава навигационни изображения на марсохода Rashid посредством японския спускаем уред, който ще поддържа връзки със Земята. С логаритъма на канадската компания „ всеки пиксел в изображението [ще бъде] систематизиран като избран вид терен “, изяснява Рийд.

„ Този резултат по-късно ще бъде изпратен на Земята и ще бъде употребен от учени и инженери в нашия офис в Отава, както и в други канадски университети, с цел да помогнем да решим къде би трябвало да отиде марсоходът “, прибавя той. Бъдещите задачи ще извадят индивида от „ уравнението “, откакто инженерите се уверят, че AI знае по какъв начин да разграничава другите минерали и да прави разлика сред сериозни детайли на задачата като скали и кратери.

На Луната изкуственият разсъдък може да спести доста лимитирана сателитна честотна лента, защото ще споделя единствено данните, изображенията и видеоклиповете, от които учените се нуждаят. Технологията може да бъде преназначена в цялата Слънчева система, в това число приложения като разкриване на „ тъмни “ кораби на Земята, които се пробват да плават без регистрация, или пречистване на облаци от планетарни изображения.

„ Виждаме голяма опция за внедряване на AI на ръба на планетата ни, даже в Космоса “, приключва Рийд. Ако всичко върви по проект, лунната проява ще разреши на MCSS „ да поддържа други компании и организации, до момента в който работят за внедряването на AI в своите задачи в бъдеще “.

Децата у нас проговарят първо на британски

Hicomm

Ще тестват изкуствен интелект на Луната

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР