Ще сезираме Комисията за защита на потребителите (КЗП) да предприеме

...
Ще сезираме Комисията за защита на потребителите (КЗП) да предприеме
Коментари Харесай

Туристическият министър: Хотел с апартаменти в Бяла работи без категоризация

Ще сезираме Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) да предприеме дейности по отношение на апартаментен хотел „ Бяла бийч ризорт " в Бяла (Варненска област), който работи без категоризация. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, на която специалистите рапортуваха резултатите от инспекцията на място, оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Проверката бе взаимна с Национална агенция за приходите.

До 2015 година хотелът е имал годна категоризация от две звезди, избрана от Община Бяла. По закон категоризацията до две звезди се издава от съответната община, Министерството на туризма категоризира обектите от 3 звезди нагоре. От две години обаче хотелът е упражнявал активност в нарушаване на Закона за туризма (ЗТ). Подадено е искане за повишение на категорията му през 2016, само че то не било утвърдено от Министерството на туризма поради несъответствия на документите към условията на Защитена територия. Освен налагане на оптималната в тази ситуация глоба от 10 хиляди лева, ще препоръчаме прекъсване на обекта, до момента в който не се приведе в сходство. Важно е неотложно да започва и процедура по категоризация на хотела, с цел да може да упражнява активността, сподели Николина Ангелкова. В министерството е получена групова тъжба от притежателите на жилищата в комплекса.

Министър Ангелкова прикани притежателите и шефовете на обекти да бъдат прецизни, тъй като категоризацията за местата за настаняване е наложителна. Със основаването на Министерството на туризма и наредбата за категоризация сме планували апартаментните хотели за посетители и апартаментните комплекси също да са със наложителна категоризация. Проверките ще продължат, прилагаме законите, с цел да се подсигурява качеството на туристическия артикул, означи министърът. Най-фрапиращите случаи, изискващи санкции, за цялото Черноморие главно са в хотели с по-нисък клас, които се категоризират от общините, и за тях нямаме информация, в случай че не постъпят сигнали от пострадали. За задачата създадохме от началото на годината телефон и мейл за нередности в местата за настаняване, а от две години - и за нарушавания по плажове, напомни министър Ангелкова. На хотели - в с. Топола, Каварна, и в Златни пясъци към този момент са издадени административни актове за несъответствия на закона със съответната санкция и е стартирала процедура за намаление на категорията им.

На журналистически въпрос за нерегламентираните заведения на плажа в Шкорпиловци министър Ангелкова разяснява, че чака от кмета да влезе в пълномощията си по премахването им по силата на ЗУЧК. За тях ведомството алармира локалната власт преди повече от месец, само че не са подхванати никакви дейности. Днес още веднъж е изпратена инспекция на място и отново ще бъде подаден сигнал. За заведение на линията към община Бяла също се насочва искане за унищожаване. Министърът напомни, че Министерството на туризма няма пълномощия да отстранява и събаря заведения по ЗУЧК. Още повече че за единия от плажовете към този момент има определен наемател, който обаче не може да пристъпи към работа, тъй като би трябвало да одобри плажа чист от заведения или да се ангажира самичък да ги отстрани, сподели министър Ангелкова. Тя добави, че поради сходни нарушавания в пуснатия за публично разискване план на ЗУЧК са планувани строги административни наказания - в това число до 50 хиляди лева санкция за юридически лица, в случай че на неохраняем плаж има нерегламентирани обекти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР