Ще се търси помощ от ЕС и европейско финансиране за

...
Ще се търси помощ от ЕС и европейско финансиране за
Коментари Харесай

Борисов до Брюксел, Brexit и назад: На брюкселски се казва напредък, на български - никак не вървят

Ще се търси помощ от Европейски Съюз и европейско финансиране за градежа на жп връзката " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ". Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов с гръцкия министър председател Алексис Ципрас и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.
Според Борисов, подписаният в Кавала план " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе " е от стратегическо значение освен за двете страни, само че и за развиването на района като цяло. Българският министър-председател означи и напредъка на работата по интерконектора с Гърция, оповестиха от държавната пресслужба (можете да видите ВИДЕО).
Европейските тематики и българското присъединяване
От думите на Борисов се разбра, че е имало страни в Европейски Съюз, които са желали да бъдат спрени напълно предприсъединителните фондове за Турция. Засега обаче общата позиция е 75% от по принцип даваното от Европейски Съюз в тази фаза на договаряния за влизане в Съюза да остане да се заплаща на Анкара, посочи министър-председателят.
Стана ясно и, че България ще взе участие с 500 000 евро в така наречен Фонд за Африка, сподели още Борисов, добавяйки " просто с цел да участваме и ние ". Въпросният фонд би трябвало да бъде дофинансиран със 125 млн. евро.
Премиерът се въздържа и да разяснява с огромни детайлности тематиката за Агенцията по медикаментите, само че посочи, че се водят диалози с Италия за взаимна поддръжка.
Сподели с товите другари
Относно Brexit, Борисов видя оптимистичен прогрес по отношение на правата на жителите. " На брюкселски се споделя прогрес, преведено на български значи, че по никакъв начин не вървят - още веднъж става въпрос за пари ", е цялостната оценка на премиера ни.
Относно Западните Балкани, министър председателят ни даде образец какво му споделила Ангела Меркел: " Когато се съединиха двете Германии, първото нещо, което желаеха от Изтока, е да се създадат супермаркетите и автомагистралите. След това направихме всичко останало ". Затова и Борисов уточни по отношение на Балканите като най-важна свързаността - жп линиите и автомагистралите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР