Ще се търси механизъм за изчистване на недостатъците по схемата

...
Ще се търси механизъм за изчистване на недостатъците по схемата
Коментари Харесай

Депутати и бизнес ще търсят механизъм за изчистване на проблемите по схемата за задължения за енергийна ефективност


Ще се търси механизъм за изчистване на минусите по схемата за отговорности за енергийна успеваемост. Причината са проблемите, които срещат задължените лица в частност търговците на електрическа енергия. Това стана ясно в границите на полемика в комисията по енергетика към Народното събрание, на която бяха регистрирани и постигнатите резултати за 10-годишния регистриран интервал. Темата не е нова и визира общо 89 задължени лица.

Към сегашния миг при осъществяване на схемата за отговорности за енергийни спестявания България среща усложнения, регистрира и заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. За интервала 2014-2018 година България извършва 48,4 % (935 ktoe) от общата комулативна цел от 1942,7 ktoe за енергийни спестявания, регистрира той.

Към момента схемата разчита най-вече на енергийните спестявания осъществени от различната мярка - Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, защото задължените лица срещат съществени усложнения при идентифициране на опциите за даване на енергийно ефикасни услуги на крайните си клиенти свързани с активизирането на експертен и финансов запас, се показва в направения от него отчет.

Иначе като цяло се регистрира осъществяване на 74,1 % на националната цел за енергийни спестявания за интервала 2014 – 2018 година Тоест постигнатите енергийни спестявания са в размер на 6 167, 1 GWh. Това се приема като индикатор, че България има опция да извърши поставената последна цел за енергийни спестявания от 8 325 GWh до 2020 година,коментира в това време заместник-министъра на енергетиката. Като една от опциите той уточни опцията за искане за дерогация по схемата за задължените лица, която е въведена по-рано от съответната европейска инструкция. Освен това се договаря и с промишлеността тази част от енергийните спестявания, които не могат да се осъществят на пазара да се употребяват и да бъдат регистрирани към края на актуалната година.

В рамките ва полемиката задължените лица в лицето на електроразпределителните сдружения в България (ЧЕЗ, EVN, ЕНЕРГО-ПРО) сложиха въпроса за законова смяна и създаване на механизъм за възвръщаемост на направените от тях разноски за енергийна успеваемост. Една от опциите по думите на Зорница Генова от ЧЕЗ е тези разноски да минават през обвързване към обществото.

Калина Трифонова от EVN направи обзор на уговорките на обособените страни в Европейски Съюз по енергийна успеваемост и изясни, че правилото на всички места планува е възвръщаемост през крайните клиенти или през налози или през цени на електрическата енергия, изключително за смесени електроенергийни пазари (регулиран и свободен). При коментара бе регистрирано обаче, че моделът работи да вземем за пример при газоразпределителните сдружения в България. Пламен Стефанов от ЕНЕРГО – ПРО също уточни неналичието на явен механизъм за осъществяване на задачите, както и на тласък, съгласно който срокът на погашение на инвестицията да провокира интерес. Предложенията на сдруженията срещнаха отпора на КЕВР в лицето на Пламен Младеновски, който изрично не се съгласи с предлагането за прекосяване на разноските по енергийна успеваемост през цена обвързване към обществото.

Моделът на задължените лица и нуждата от решаването на казуса бе сложено преди всичко и от депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, който сложи и въпроса за метода на отчитането на задачите. В момента остават много неотчетени спестявания, сподели той, като добави, че би трябвало да се търси механизъм това да се случи.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР