Ще се справим с пандемията, само ако предпазим най-уязвимите, заяви

...
Ще се справим с пандемията, само ако предпазим най-уязвимите, заяви
Коментари Харесай

Д-р Хасърджиев: Ще се справим с пандемията само ако предпазим най-уязвимите

 Ще се оправим с пандемията, единствено в случай че предпазим най-уязвимите ", съобщи доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в ефира на " Здравей, България ".

" Единственият метод да се оправим с тази зараза в международен мащаб е приоритизирането. Да  започнем от най-уязвимите, групите, при които се чака най-голяма смъртност. Само тогава можем да подсигуряваме, че общата смъртност ще намалее и всички ще се върнем на работа ", съобщи той.

Медикът е на мнение, че е нечовешко хора, които са на първа линия, да бъдат лишени от имунизация. Според него причина за неразбираемата позиция на управляващите по отношение на ситуцията в Сандански е, че няма ясни написани правила какво се прави при отвод от имунизация.

" Истината е, че този проблем е етичен и честен. Смята, че е въпрос на разяснение на цялото общество. Ще би трябвало да създадем своите избори и да потвърдим, че сме зряло общество и можем да предпазим най-слабите, а не се предреждаме на опашката ", съобщи доктор Хасърджиев.

Той акцентира, че към този момент има случаи, при които след в началото единодушие, медици се отхвърлят от имунизация. Д-р Хасърджиев счита, че това е обезпокоителен факт и че занапред ще има сходни отводи.

" Факт е, че имунизацията не устоя дълго време. Това е повода да се транспортира по специфичен метод. Друг е въпросът по кое време е извадена тази ваксина, по какъв начин се е съхранявала и дали нашата система е готова за тази имунизация. Факт е, че виждаме сходни случаи. По време на цялата коронакриза виждаме пропуските на нашата здравна система. Сега, по време на имунизацията, още веднъж ще следим такива ", счита медикът.

Според него слагането на ваксина от пиари на лечебни заведения е обществен гаф. Д-р Хасърджиев счита, че причина за пропуските при разпоредбите за имунизация идва и от неналичието на мнение от гражданските и пациентските организации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР