Ще се работи за стабилизирането на болниците във Враца и

...
Ще се работи за стабилизирането на болниците във Враца и
Коментари Харесай

Болници във Видин и Враца ще се стабилизират, обяви министър Ананиев

Ще се работи за стабилизирането на лечебните заведения във Враца и Видин, тъй че те да оказват качествена и навременна здравна помощ на популацията. Това е било посочена на срещата здравния министър Кирил Ананиев и шефовете на регионалните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана. На нея е била оценена активността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този стадий срещат компликации от позиция застраховане с фрагменти и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

До срещите се стига, откакто в здравните заведения във Видин и Враца имаше митинги и даже подавания на групови оставки. Покрай тях Ананиев разяснява, че запас за тях има очакван, само че той би трябвало да се проработи, което е мъчно, поради демографската обстановка.

Министърът даже заприказва за закриване на неработещи и незадоволително ефикасни отделения в лечебните заведения във Видин и Враца. Като вид беше посочен и уедряване на някои отделенията на лечебните заведения в Северозападна България. Днес позицията към този момент е друга, като за болничното заведение във Враца се показва, че отделения няма да се закриват, а даже се планува откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия.

Министър е показал, че се водят интензивни диалози с всички банки в страната, с цел да може да се рефинансират отговорностите на лечебното заведение. В момента съвсем целият доход на врачанската болница е под запор от кредитори и заради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския личен състав.

Основният проблем на видинската болница са фрагментите. За последната година финансовото положение на лечебното заведение е нормализирано, няма просрочени отговорности и постоянно се изплащат заплатите на медицинските експерти, показват от Министерството на здравеопазването.

Там акцентът ще е в подсилването и мотивирането на медицинският личен състав.

Без просрочени отговорности и даже с позитивен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се плануват структурни промени, защото няма съществени проблеми и с нужния медицински личен състав. Ръководството е възнамерявало в този момент и нарастване на възнагражденията.

Министър Ананиев уточни, че сега Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС интензивно работят по завършване на новите медицински стандарти, новите логаритми на клиничните пътеки, като паралелно с това се прави и разбор на резултата от плануваните промени в наредбата за специализациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР