Ще се промени ли към по-добро нещо в управлението на

...
Ще се промени ли към по-добро нещо в управлението на
Коментари Харесай

Скандални шефове на общински фирми в София искат нови мандати

Ще се промени ли към по-добро нещо в ръководството на публичния превоз в София или и след състезанията за нови членове на директорските препоръки на три от четирите общински транспортни компании данъкоплатците в столицата ще продължат да са очевидци на до болежка познатите проблеми? Това е главният въпрос преди решителната фаза от процедурата за попълване на шефските бордове на Центъра за градска подвижност, " Столичен електротранспорт " и " Столичен автотранспорт ". Столична община разгласи имената на позволените претенденти в конкуренцията. Тя се организира от Столичния общински съвет, в който преобладават от ръководещите обединения ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ". Тяхно ще бъде решението кои от подалите документи ще влязат в управленията на трите сдружения за период от 3 години, колкото е мандатът на член на Съвета на шефовете.  

Всички настоящи шефове на ЦГМ са се присъединили в състезанието, проличава от оповестения протокол. За нов мандат ще се бори и сегашният изпълнителен шеф на компанията и някогашен кмет на регион " Студентски " Димитър Дилчев. Той влезе в управата на ЦГМ през декември 2019 година, единствено няколко седмици откакто гласоподавателите го отстраниха от кметската позиция за сметка на претендента на опозицията Петко Горанов. Впоследствие ГЕРБ бързо откриха на Дилчев място в борда на общинската компания с мотив, че той единствено ще довърши мандата на някогашния изпълнителен шеф на ЦГМ Христиан Петров, който стана общински консултант от ГЕРБ.

Периодът, в който Дилчев е отпред на ЦГМ, ще се запомни с невиждания безпорядък с продажбата на билети, настъпил в наземния превоз на София, и със забавянето на старта на електронната система за таксуване на пасажерите. Според обещанията на кмета Йорданка Фандъкова тя трябваше да проработи най-късно на 1 януари 2021 година, само че и сега същата е в тестов интервал. В хода на внедряването й още миналата зимата от ЦГМ демонтираха апаратите за продажба на билети в тролеите и трамваите с пояснението, че след няколко месеца те няма да са нужни. По-късно поради епидемиологичната конюнктура водачите на транспортни средства също стопираха да продават талончета от 1,6 лева, но това започнаха да вършат контрольорите на ЦГМ. След Нова година обаче те още веднъж започнаха да ревизират и глобяват пътуващите, макар че хора от разнообразни елементи на София всеобщо започнаха да алармират, че по спирките в техните квартали липсват пунктове за билети. Въпреки това от ЦГМ дадоха отговор, че няма да подхващат нищо и че такава ще е обстановката най-малко до месец май, когато новата билет система най-сетне би трябвало да проработи.

Освен Дилчев, в състезанието за нов управителен съвет на ЦГМ вземат участие и сътрудниците му в настоящия ръб - Румяна Милова и Никола Рогачев. Общият брой на участниците в тази процедура е седем души, а останалите претенденти са Иван Антов, Георги Генчев, Христо Първанов и Розалина Георгиева. 

В състезанието за " Столичен автотранспорт " също са се присъединили всички настоящи директори - изпълнителният Слав Монов и сътрудниците му Илия Гътовски и Красимира Михайлов. Името на Монов се прочу в края на м.г., когато се разбра, че в разгара на епидемиологичната конюнктура през 2020 година, когато приходите на транспортните сдружения започнаха мощно да понижават и се наложи те да получават изключителна поддръжка от бюджета на града, той е сключил контракт за ремонт на общежитие на скандално високи цени. Общински съветници от опозицията демонстрираха контракта на " Столичен автотранспорт " с компанията ДЗЗД " Лидер Инженеринг 2019 ", според който закъсалото общинско сдружение се готви да заплаща по към 860 евро на кв.м. за обновяването на постройката. Контрактът е на обща стойност 2 550 000 млн. лева без Данък добавена стойност или 3 060 000 лева с Данък добавена стойност, с които (според изказванията на " Столичен автотранспорт " ) ще се реконструират към 1 800 кв.м. За задачата компанията изиска да получи 466 000 лева от бюджета на общината. След експлоадирането на абсурда вносителят на отчета за отпущането на средствата и началник на транспортната комисия - Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, го отдръпна краткотрайно, откакто стана ясно, че Агенция " Държавна финансова ревизия " ще прави инспекция на контракта. 

Общо претендентите за членове на СД на " Столичен автотранспорт " са 13. Освен настоящите шефове, за състезанието са се записали Григор Григоров, Пламен Каликин,  Димитър Тарлев, Филип Йорданов, Николай Найденов, Веселин Порязов, Елена Симеонова, Йовелина Тихова, Любомир Ковачев и Валентина Янкова. 

Най-много са участниците в състезанието за " Столичен електротранспорт " - 15 души. Сред тях са изпълнителният шеф на сдружението Евгений Ганчев и сътрудниците му в управлението Кирил Георгиев и Десислава Чомпалова. До решаващия стадий са позволени още Пламен Кончарски, Жанета Болна, Димитър Тарлев, Филип Йорданов, Наталия Стоянова, Веселин Порязов, Владимир Карамитев, Елена Симеонова, Цанко Симеонов, Екатерина Тодорова, Иво Василев и Веселина Момчилова. Срокът претендентите да показват бизнес стратегиите си изтича на 4 февруари.   

       
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР