Ще се превърне ли Пловдив в спалня, в която ще

...
Ще се превърне ли Пловдив в спалня, в която ще
Коментари Харесай

Бомбата в Пловдив, която може да унищожи бизнеси за милиони, превръщайки града в „спалня”

Ще се трансформира ли Пловдив в спалня, в която ще има десетки хиляди жилища върху остарели соц фабрики и унищожени предприятия поради новия Общ организационен проект? Опасността за това е голяма, поради абсурда, който  избухна с новия комплекс на „ Гербера ” върху някогашния цех „ Отела ”.
Прочетете още
Както TrafficNews писа, РДНСК – Стара Загора направи инспекция на документите и строителството на постройките, като излезе със мнение за неправомерност. По-притеснителното обаче е, че предприятия на метри от новия комплекс  може да се принудят да затворят порти напълно скоро – не тъй като нямат работа или не се развиват, а поради смяната на Общия организационен проект в мандата на Здравко Димитров.

Опасността идва от това, че първият гражданин, който се нанесе в комплекса на „ Гербера ” с първата си тъжба към РСИОВ за звук или замърсяване, може да постави завършек на всички предприятия в радиус от 500 метра. Нещо повече – комините на предприятията ще бъдат под прозорците на новодомците. Както стана ясно в екологичното законодателство няма „ заварено състояние ” – имаш произвеждане от 20 години, на следващия ден едно жилище до него и си заставен да затвориш.

Казусът обаче не е единствено за съответната локация, а за съвсем всички индустриални зони в града.  Въпрос на време е още мини да стартират да гърмят. Нарушенията на „ Гербера ” дотук са смяната  на предназначението на парцелите и строителството, само че не и всъщност за Общия организационен проект. С други думи – той е избързал да стартира строителството. Хипотетично, в случай че някой си купи на следващия ден парцел СМФ2 до цех  с да вземем за пример 500 чиновници, нищо не може да го спре да вдигне жилищен комплекс и ще е напълно законно.

Къде е казусът?

В първичния Общ организационен проект от 2007 година отвън чистите жилищни зони имаше три съществени индикатора на терените- СОП – за произвеждане и складова активност, СМФп – смесени зони с преобладаващи индустриален характер; СМФ – смесени многофункционални зони, които изключват произвеждане: офиси, бизнес центрове и обслужващи зони плюс жилищно застрояване.

Първият вид на промени Общ устройствен план през 2020 година предвиждаше редица зони в града, в това число и на някогашния цех „ Отела ” да бъде СМФп. Това ще рече най-вече индустриални зони без нездравословни излъчвания, като се разрешава 20% от територията за жилища, при съблюдаване на санитарно – защитните отстояния.

В един миг обаче някогашният основен проектант Димитър Ахрянов и екипът на „ Булплан ”, които  изготвяха Общ устройствен план,  решиха на процедура да отстраняват СМФп. Те трансфораха огромна част от тях в разновидности на СМФ – 1 и 2, като разликата е в устройствените индикатори на зоната.

Не е ясно от кого е тръгнала самодейността и до през днешния ден, само че арх. Ахрянов тогава се похвали, че индустриалните зони стартират да се изкарват отвън града с новия Общ устройствен план. Идеята бе пространственото развиване на града през идващите 20 години, само че резултатът е, че още на следващия ден десетки предприятия могат да бъдат затворени, а евентуално това ще е вечно. Виновниците за всичко това са и някогашният основен проектант, а и целият екип на „ Булплан ”, които очевидно не са знаели за проблема със „ завереното състояние ”.

Така към този момент към днешна дата, всеки който има индустриален парцел в редица индустриални зони на града може да стартира да строи жилища. Какво има в съседство до него – това не го интересува, а и ще е напълно законно.

Следващата бомба, която се чака да гръмне след тази на някогашния цех „ Отела ” е индустриална зона „ Изток ”. От южната й страна някогашният цех на „ Кока-кола ” се застроява стремително с жилища, а в съседство е цех „ Чайка ”. От другата му страна на ул. „ Владая ” се строи най-мащабната инвестиция в Пловдив от десетилетие – новият цех на БТЛ. На метри от тях обаче Община Пловдив подвигна обществени жилища, а в съседство към този момент строят жилищен комплекс. Това също е резултат от смяната на Общ устройствен план. По този метод БТЛ заводът може да затвори няколко дни след стартирането си.

Заложените мини са още на „ Кукленско шосе ”, „ Коматевско шосе ”, „ Пещерско шосе ”, „ Пазарджишко шосе ”,  Северна индустриална зона и още редица територии, които и сега са най-вече с индустриално предопределение.

Всичко това ще докара и до резултата на доминото. По-малко предприятия в Пловдив ще ускори автомобилния трафик и тапите в града. Предвид тясното и нефункционално Околовръстно шосе на Пловдив, то е повече от ясно, че директния трафик ще се ускори, както и тапите по входно-изходните артерии. Много по-тежко  ще е обаче в самите зони, където ще се заселят хиляди новодомци и коли дружно с тях. 

 



Всички мини, които са заложени в промени Общ устройствен план

Как да се реши казусът?

Ако не желае градската администрация Пловдив да се трансформира в голямо жилищно гето само с жилища, магазини и заведения, то би трябвало преди всичко да направи повсеместен разбор на измененията в Общ устройствен план, касаещи индустриалните зони.  Идеята е да се „ избави ” това, което към момента може, защото всекидневно валят претенции за смяна на статути на индустриални парцели в жилищни.

От друга страна Пловдив посредством своите новоизбрани депутати в Народното събрание  трябва да инициира смяна в законодателството, което да контролира колизията в тези смесени зони. Така тази липса на „ заварено състояние ” или да бъде прецизирана, или да отпадне. Със сигурност този проблем не е единствено в Пловдив, а и в редица огромни градове у нас. 

Иначе заплахата да се затрият бизнеси за милиони, а хиляди работни места в града да бъдат закрити е голяма.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР