Ще се покачат ли цените на храните за следващата година

...
Ще се покачат ли цените на храните за следващата година
Коментари Харесай

Ще има ли покачване на цените на храните през 2024 г.

Ще се повишат ли цените на храните за идната година на фона на войните в Украйна и в Близкия изток и несигурността в Червено море?

Според Владимир Иванов, ръководител на Държавна комисия по стоковите тържища и борси, има възходяща неизясненост на пазарите на храните и повишаване на цените. " Не се знае какво ще стане през първите три месеца на 2024 година От юни месец пазарът стартира да се уравновесява. В последните 20 дни промените са под 1%, има напълно дребни девиации и то в моменти на засилено извършване на покупки. Ситуацията е като цяло спокойна. Трендовете са даже в посока надолу. Перспективата през януари при понижаване на търсенето няма да се промени. Сега сме на ценови нива от предходната година ", изясни той пред. 

По думите му при свинското и пилешкото месо цените са с сред 8 и 10% нагоре по отношение на предходната година. " Това са 32 стотинки при свинското. Средната цена на едро е 9,70 лв.. При кашкавала цената е 70 стотинки надолу. Захарта, яйцата и олиото също бележат по-ниски равнища спрямо предходната година. Олиото е с фрапантен спад в цената поради свръхцената, която имаше. При плодовете и зеленчуците има динамичност. Това, което се предлага, е неприятна годишна продукция на непознати страни, по тази причина има малко по-високи цени. Бананът е на същата стойност от предходната година, пазарът е нормализиран ", уточни Иванов.

Относно програмата " Достъпно за вас " за ниски цени той упомена, че вземат участие 450 обекта, отличаващи се със специфичен стикер. " Цената на щанда е най-ниската за съответния артикул с най-хубаво качество. Кампанията е ефикасна, тя развива конкурентната среда и е добра комерсиална процедура ", счита ръководителят на ДКСБТ. 

Повече гледайте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР