Ще реши ли създаването на държавен ВиК холдинг водната криза? Темата

...
Ще реши ли създаването на държавен ВиК холдинг водната криза? Темата
Коментари Харесай

Водата неизбежно трябва да поскъпне

Ще реши ли основаването на държавен ВиК холдинг водната рецесия? Темата коментира пред Българска национална телевизия Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

" Такива холдинги има по света, това няма да е българско изобретение. И той има някакво преимущество при създалата се обстановка - съобщи Велев. - Но до рецесията се стигна, и въобще до окаяното положение на ВиК мрежата в страната, по две аргументи. Едната е неналичието на вложения - те не се вършат, тъй като това ще оскъпи цената на водата. И с цел да се харесват на гласоподавателите, тези вложения се отсрочват или са в най-малък размер, от което ВиК мрежата се амортизира и загубите са доста над 60%. Втората причина е, че тези ВиК сдружения по места са една касичка за общинските обединения. Имаме разхищаване - не стига, че не са задоволително средствата за вложения, които се събират посредством таксите, само че също така те и се разхищават, посредством роднински назначения и така нататък "

На въпрос дали ще се оскъпи цената на водата, Велев отговори:

" Цената на водата неизбежно би трябвало да се усили, с цел да може да се влага в бранша. За да може да се понижат загубите и надлежно да има положително качество на услугата. Самото основаване на холдинга не взема решение автоматизирано тези проблеми, тъй като ние имаме холдинг на централно ниво в енергетиката - БЕХ, където разхищенията също не са завършили. Където имаме личен състав от порядъка на 30 до 50% повече, в сравнение с е необходим. И доста постоянно съмнителни публични поръчки. Т.е. единствено това нещо (създаването на холдинг) не лимитира това. Но основава условия за решаването му, защото най-малко на общинско равнище ще бъдат основани условия за ограничение на тези локални обединения и разхищения на локално ниво ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР