Ще работим за качествени инвестиционни проекти с висока добавена стойност

...
Ще работим за качествени инвестиционни проекти с висока добавена стойност
Коментари Харесай

Икономическият министър: Отчисленията на ВМЗ към държавата няма да се отразят върху инвестиционната му програма

Ще работим за качествени капиталови планове с висока добавена стойност и облекчение на административната тежест за бизнеса. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов по време на чуване на съвещание на Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

" За да има огромен структуроопределящ капиталов план, има потребност от предвидимост и господство на закона “, посочи Богданов.

Той акцентира, че една от главните задания е да се работи за привличането на огромни вложители у нас. Министър Богданов уточни, че от началото на годината има позитивен тренд и директните задгранични вложения (ПЧИ) в България за първите 4 месеца надвишават 1,6 милиарда евро, което е нарастване с над 60% по отношение на същия интервал на предходната година.

По думите му Законът за поощряване на вложенията има потребност да се актуализира, с цел да се промени методът, по който България предизвиква вложители. Важно е да се трансформират насърчителните ограничения и да бъдат по–адекватни, да имаме готови терени “, като даде за образец новата индустриална зона " Доброславци “.

Министърът на стопанската система и промишлеността увери депутатите, че страната е взела и всички нужни ограничения, с цел да се увеличи сигурността на производството и на хората в оръжейните фабрики. " Към момента всички ограничения за сигурност на базите са подхванати, има и спомагателни равнища на сигурност към по сериозните обекти “, заяви той.

В отговор на въпрос министърът на стопанската система и промишлеността заяви, че се работи за това превеждането в бюджета на 100 % от облагата на ВМЗ – Сопот за 2022 година под формата на дял да не повлияе на капиталовата стратегия на сдружението. " Ще бъде направено всичко, с цел да може ВМЗ да продължи своята стратегия и от позиция уголемение на индустриалните потенциали, където е планувано те да се случат “, съобщи той.

Богданов заяви, че след предоставена от него инспекция на ремонтите на язовири е открито, че са изразходвани всички средства от ДКК. " До момента е открито, че тази сума е трансферирала половин милиард лв., като няма нито един приключен и признат с държавно-приемателна комисия план. С експертна комисия от Държавната консолидационна компания са признати 10 водоема, само че не са узаконени “, разгласи той.

По думите му в Министерството на стопанската система и промишлеността две години няма информация и противоположна връзка какъв е статутът на инспекциите на язовирите - откакто всички документи са предадени и са сезирани способените органи още през 2021 година

Той посочи, че оттук насетне се образува междуведомствена група с представители на Министерство на районното развиване и благоустройството, ДАМТН и Министерство на стопанската система и промишлеността, която ще ревизира дейностите по

строителството на язовири, което е декларирано по документи, само че не е ясно дали фактически е направено. " Част от парите са били изразходвани и за планове, разнообразни от ремонт на язовири “, той даде образец с построения водопровод в Перник, както и със закупуването на профилирани дронове. " Ще бъде изработен разбор по какъв начин да минимизираме вредите “, бе безапелационен той.

Относно строителството на така наречен държавен комплекс на територията на " София Тех Парк " Богданов съобщи, че ДКК е отпуснала предплатено средства, като сдружението продължава да търпи вреди. " Ще създадем всичко допустимо да върнем парите на страната “, акцентира той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР