Ще продължим да бъдем една от бързо топящите се нации,

...
Ще продължим да бъдем една от бързо топящите се нации,
Коментари Харесай

Спас Ташев: Бързо се топим, защото имаме силно влошена възрастова структура на населението

Ще продължим да бъдем една от бързо топящите се народи, тъй като имаме мощно влошена възрастова конструкция на популацията. Това сподели пред БНР доцент Спас Ташев от Института за проучване на индивида и популацията при Българска академия на науките и изясни:

" Във високите възрасти имаме струпване на население, което по чисто биологични аргументи през идващите години ще напусне този свят. Имаме много по-малък брой население в детеродна възраст. Ако погледнем трендовете в раждаемостта, ние в действителност не сме толкоз зле, а сме даже много над междинните европейски индикатори.  За 2022 година тоталният коефициент на плодовитост е 1,78 при приблизително за Европа 1,56 ".  

Той акцентира, че предвид на трендовете, които протичат в нашата страна, резултатите не са толкоз стряскащи:

" Тенденцията не е неприятна, само че неприятното опазване на здравето и натрупването на население във високите възрасти ще продължи за прочут интервал от време да оказва неприятно въздействие върху демографските индикатори на страната ".

Резултатът при демографските политики се вижда след години и по тази причина най-важното е да има последователност, изясни доцент Ташев и разяснява:

" През последните години нямаме държавни управления с изпълнен мандат, а без гаранция за последователност във връзка с дадена политика, мъчно ще решаваме демографските проблеми. Ако се надграждат, а не да се отхвърлят, можем да имаме триумфи ".

Според него е скъсана връзката сред науката и практиката, защото в България има задоволително създадени политики, които да бъдат употребявани за решение на демографските проблеми.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР