„Ще предприеме ли законодателни действия, за да станат платени стажовете

...
„Ще предприеме ли законодателни действия, за да станат платени стажовете
Коментари Харесай

Теодора Халачева: Ще станат ли платени стажовете в окръжните съдилища

„ Ще предприеме ли законодателни дейности, с цел да станат платени стажовете на стажант-юристите в окръжните съдилища и интервалът на стаж да се зачита за застрахователен? ". Този настоящ въпрос ще зададе на правосъдния министър в петъчния парламентарен най-младият депутат Теодора Халачева. Тя слага тематиката от парламентарната естрада в осъществяване на ангажимент от среща с младежи, приключили компетентност „ Право ", които я срещнаха с проблема.

Съгласно член 297 от Закона за правосъдната власт, приключилите висше обучение по специалността " Право " организират шест месечен стаж към окръжните съдилища по систематизиране от Министъра на правораздаването или оправомощен от него заместник-министър. След привършване на стажа стажант-юристите поставят изпит и издържалите го получават дееспособност за работа по специалността в държавни и недържавни институции, както и опция за кандидатстване за заемане на магистратски длъжности, свободни специалности като юристи и други Съгласно член 297, алинея 2 от Закон за съдебната власт стажът се организира на 2 стадия, първият (основен) е с дълготрайност не по-малка от два месеца във всеки орган на правосъдната власт и член 297, алинея 3 от Закон за съдебната власт планува, че по време на стажа стажант-юристът не получава заплащане и времето не се зачита за застрахователен стаж. Вторият стадий (професионален) е с дълготрайност 4 месеца, като алинея 3 на член 297 от Закон за съдебната власт за него планува опция за споразумяване с контракт въпроса по отношение на приемане на заплащане.

„ Незаплащането на стажа основава доста проблеми на стажант-юристите, които въздействат на мотивацията и ефикасното присъединяване в стажа, усвояването на работата, както и опцията за компактно престояване в работните дни в другите институции. Оставането без приходи и осигуровки, включително и здравни, след довеждане докрай на висше обучение по време на осъществяване на стажа, принуждава огромна част от стажант-юристите да стартират друга работа и довежда до фиктивното им стажуване ", стимулира въпроса си Теодора Халачева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР